Neispravni implanti, rizik od karcinoma dojke

Pre godinu dana zatvorena je francuska firma PIP (Poly Implant Prothese) koja se bavila proizvodnjom silikonskih implanta, nakon što je utvrđeno da su koristili loš silikonski gel za koji se sumnja da može izazvati rak.

Ova firma koja je u međuvremenu bankrotirala blja je treći po veličini svetski proizvođač  silikonskih implanta koja je izvozila više od 100.000 komada imlanta godišnje. Nažalost, sada se pokazalo da postoji velika opasnost za žene kojima su ugrađeni ovi implanti, kojih u Velikoj Britaniji ima oko 50.000, dok ih u Francuskoj ima oko 30.000. Najveći broj ovih implanta je izvezen u Južnu Ameriku, u Brazilu oko 25.000 žena ima ugrađene ove implante, a pored Velike Britanije i Francuske, i žene u Španiji, Nemačkoj, Italiji i Ukrajini trenutno strahuju da mogu oboleti od ove opake bolesti.

Francuski Nacionalni institut za rak je juče, 23. decembra trebalo da objavi rezultate istraživanja u vezi ovog silikonskog gela, međutim pre zvaničnog saopštenja francuske vlasti su najavile da pripremaju kampanju kojom će pozvati sve žene koje su ugradile ove implante da ih izvade kako ne bi rizikovale svoje zdravlje.

Kako je obaveštena francuska javnost, kod osam žena koje imaju ugrađene implante firme PIP već je dijagnostifikovan karcinom dojke.

Ova vest je već prerasla u globalni skandal jer su ženama širom sveta ugrađivani ovi implanti, pretpostavlja se da je oko 300.000 žena izloženo riziku od oboljevanja od karcinoma dojke.

Britanske vlasti izjavile su da i pored toga što se zna da su ovi implanti prošle godine zabranjeni zbog lošeg kvaliteta, nema dokaza da izazivaju rak, dok francuske vlasti izjavljuju da će njihova vlada snositi troškove vađenja implanta francuskinjama kod kojih je ugradnja silikona izvršena zbog rekonstrukcije dojke, posle operacija, a zdravstveno osiguranje će pokriti troškove za one žene koje su išle na korektivne operacije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *