Ne budite lekar svom detetu

Bolest deteta većinu roditelja baca u paniku i tako obezglavljeni odmah trče sa detetom u naručju kod lekara. Donekle je razumljivo, bolest obično prati temperatura, pod temperaturom deca postaju pospana, odbijaju hranu, čak i tečnost, slabije komuniciraju,  i to stvarno ponekad kod roditelja dovodi do velikog straha da se nešto strašno dešava sa njihovim detetom.

S druge strane, postoje roditelji koji olako sami postavljaju dijagnozu da njihovom detetu nije ništa, da je normalno da bude bolesno i skloni su tome da sami uvode terapiju, vodeći se time da su i nekog prethodnog puta simptomi bili slični a da je lekar prepisao to i to. U kutiji sa lekovima, ili frižideru se obično nađe neki antibiotik koji je ostao od prošlog puta… Prilično nepromišljeno, a može biti i opasno.

Ovi prvi, roditelji koji zbog najmanjeg kašljucanja odmah idu kod lekara budu razočarani ako lekar kaže da se ne dešava ništa strašno i da će mirovanje i više tečnosti za par dana sve dovesti u red, ovi drugi spadaju u one roditelje koji misle da su antibiotici lek za sve i tim samostalnim uvođenjem terapije mogu da odmognu svom detetu.

Prvo i osnovno, antibiotike treba u terapiju da uvede isključivo lekar, i kod odraslih ljudi, o deci da ne govorimo.

Drugo, antibiotici nisu čarobni lek za sve, imaju efekte samo ako se koriste pravilno, i samo kod bakterijskih infekcija, svaki kašalj, curenje nosa i temperatura ne znače da je potrebno uvesti antibiotike i da će od toga bolest brže proći.

To znači da primena antibiotika nije potrebna ako se radi o virusnoj infekciji, gripu, najobičnijoj prehladi ili kašlju virusnog porekla.

Ako se desi da se vaše dete razboli a da procenite da možete sami da prepišete terapiju i počnete da ga lečite nekim antibiotikom koji vam se našao u kući, nikako to ne činite.

Vašem detetu tog trenutka možda zaista treba uvesti antibiotik, ali to treba da uradi lekar. Ono što mu vi date možda neće imati efekta, možda nije pravi antibiotik i može se desiti da vaše dete bude otporno na taj antibiotik, čime mu ne činite uslugu već dovodite do toga da bolest napreduje samo zbog toga što dete niste odveli kod lekara.

Ono gde roditelji takođe greše je samostano produžavanje terapije. Ako lekar kaže da detetu dajete antibiotik, pet, sedam, ili onoliko dana koliko je rekao da treba, nikako ne produžavajte terapiju zato što je ostalo još leka i što ste vi procenili da bi to bilo dobro jer nisu nestali svi simptomi bolesti. Lekar odlično zna zašto je rekao koliko dugo dete treba da uzima lek, pa ako sumnjate da dete nije dobro odreagovalo na propisanu terapiju, da je bolest još uvek prisutna, radije odvedite dete na kontrolu.

Dakle, nikako antibiotik pre nego što odvedete dete kod lekara. Može se desiti da lekar zahteva da se, pre nego što prepiše terapiju, uradi test osetljivosti (antibiogram) što će mu pomoći da odredi koji antibiotik najbolje može pomoći vašem detetu. Budite strpljivi.

Postoje antibiotici širokog spektra, oni se bore sa raznim bakterijskim infekcijama, ali postoje i oni koji, jednostavno rečeno, imaju efekta samo na određene bakterijske infekcije, pustite lekara da to proceni.

Foto:  Sura Nualpradid / FreeDigitalPhotos.net

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *