Home / Saveti koje niste tražili / Lepota kao karta za srećan život
Lepota kao karta za srećan život

Lepota kao karta za srećan život

Postoji  imperativ  lepote u današnjem društvu. Sa naslovnih strana časopisa smeju nam se naši ideali lepote. Saloni lepote takmiče se po učestalosti sa pekarama. Mladi više vremena troše na pripremu za izlazak, nego za ispit. Klinike za plastičnu hirurgiju češće rešavaju estetske od  zdravstvenih  zahteva. Izbor  za Miss je jedan od najgledanijih TV formata. Roditelji svoju decu guraju da postanu manekeni, glumci i pevači. „Budite lepi, vitki, seksi!“ je moto mnogih reklamnih kampanja. Rezultat je da smo opsednuti izgledom.

Sve dobija dramatičan tok kada se roditeljska ljubav uslovi lepotom. Pa tako postoje deca koju vole zato što su lepa i deca koju ne vole zato što nisu lepa. „Lepa si na mamu“, šapuće nežno baka-mamima mama dok mazi unučicu sa plavim loknama. „Uh, baš si morala da naslediš tatinu nosinu“, grubo se obraća drugoj. I jedna i druga će odrasti sa uverenjem: „Voleće me samo ako sam lepa. Moram da budem lepa. Ne smem da budem ružna.“ Druga će operisati nos i postati silikonska lepotica kako bi konačno bila voljena. Prva će potrošiti mnogo vremena kako bi ostala lepa i voljena. Ali, obe će biti nezadovoljne, jer im je ego-ideal nedostižan! Možda će doći do još većih poremećaja. Umesto prisilnog doterivanja, razviće prisilnu nehigijenu i zapustiće svoj izgled. Možda će u želji da održe „liniju“ razviti poremećaj ishrane: anoreksiju ili bulimiju. A svakako će teško podneti starenje.

Interesantno je da njihovo uverenje ne mora da se poklapa sa percepcijom okoline. Uostalom nema objektivnog standarda za lepotu. Kod lepote važi koinophilia (od grčkih reči koinos=obično, uobičajeno i philia=ljubav).To znači da nam je lepo ono što nam je poznato, blisko. Standardi za lepotu menjali su kroz epohe i kulture, ali bitnu ulogu ima i pojedinac, jer je lepota u oku posmatrača.

Zašto onda neki misle da su lepi, iako ih drugi ne vide tako i obrnuto?

Stav o lepoti se formira kao odgovor na tri pitanja:

1. Kakav nam je telesni sklop dat nasleđem?

2. Kako brinemo o zdravlju i negujemo naš fizički izgled?

3. Da li su nam uverenja o telesnoj šemi pozitivna ili negativna?

Ljudi postaju sebi lepi kada se prihvate!

„Prihvatam svoj izgled jer sam to JA. Iako sam nesavršena, volim, cenim i poštujem sebe!“

Za druge je još lakše biti lep nego što se čini. Mehrabian i Blum (1997.) su istraživali šta je najatraktivnije suprotnom polu. Zabluda je da su to savršene proporcije lica i tela. Zaboravite na hirurgiju. Potrebno je samo da brinete o ličnoj higijeni i zdravom izgledu. Probajte ovo: istuširajte se, uredite frizuru, dobro mirišete. Naglasite polne karakteristike sa merom (muškarci bradom nek prikriju slabu vilicu, žene make-up/om koriguju oči ili usta i poželjno duga kosa). Obucite nešto što vam dobro stoji, što naglašava vaš rafinirani stil (sigurnije je biti klasičniji i formalniji, može crvena boja). Bacite pogled na ogledalo samouvereno, stanite uspravno, glava gore, ramena unazad, osmeh na lice i krenite. Ponašajte se prirodno, prijateljski. I spremni ste da osvojite svakoga, zaključuje istraživanje.

Naravno da vaša fizička atraktivnost neće biti dovoljna da izgradite zadovoljavajući odnos, samo je efikasna kod privlačenja pažnje. Lepota ipak nije samo na površini. Cela ličnost se računa! To je ono što zovemo: „lepota iznutra“!

Autor: Ljiljana Jerinić, psiholog i psihoterapijski savetnik

Foto: sodahed.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*