Home / Kafa sa tetkom / Knjiga kao novogodišnji poklon
Knjiga kao novogodišnji poklon

Knjiga kao novogodišnji poklon

U prednovogodišnjoj euforiji i poplavi različitih blještavo upakovanih sitnica koje mame poglede, ponekad je teško odabrati pravi poklon za najbliže. Zbog nedostatka vremena i potrebe da se izbegne gužva po prodavnicama, veliki broj ljudi pribegava onome što se smatra uobičajenim poklonima, kao što su bombonjere sa novogodišnjim motivima (prigodno i za ne toliko bliske osobe), neki kozmetički proizvod ili knjiga. Često ono što na prvi pogled izgleda kao lak izbor za idealan poklon može prilikom kupovine zadati veliku glavobolju. Kao što nije lako odabrati pravu marku i nijansu ruža za svoje lepšu polovinu, ili mirisnu notu koju draga osoba voli, kad se nađete suočeni sa mnoštvom šarenih korica izbor jednog naslova može izgledati kao iznenađujuće težak zadatak. Ukoliko se ipak odlučite da ove godine nekom Vama posebnom poklonite knjigu, evo kratkog pregleda naslova biste mogli da poklonite u zavisnosti od interesovanja osobe koju darivate.

Ljubitelj epske fantastike

Svaki poštovalac ovog žanra u svojoj kućnoj biblioteci već ima sva tri toma Gospodara prstenova (srećnici imaju jednotomno ilustrovano kolekcionarsko izdanje), a veoma moguće i Hobita, tako da predlažemo da ne posegnete odmah za Tolkinom. Naravno, serijal Džordža R.R. Martina Pesma leda i vatre zvuči kao još jedno brzo i lako rešenje, ali nezavršeni serijali pre mogu da izazovu nervozu nego ushićenje kod pojedinih čitalaca. Ukoliko ste spremni da izdvojite malo više novca, možete izabrati jedanaest knjiga serijala Točak vremena Roberta Džordana i, opet, nadati se da će dugo očekivana poslednja tri dela izaći taman za neki prigodan datum kako biste kompletirali priču. Mi predlažemo serijal Dejvida Edingsa Malorijada  u pet knjiga. Bogovi i čarobnjaci ujedinjeni u borbi za spas čovečanstva su ono što će pravom ljubitelju epske fantastike dugo držati pažnju.

Detektivsko oko

U slučaju da su trileri omiljeno štivo onoga kome kupujete poklon, najbitnije je da birate roman koji nije ekranizovan i do besvesti recikliran na svim kanalima, kako napetom čitaocu saznanje ko je ubica ne bi pokvarilo uživanje u zapletu. Jedan od mogućih naslova je Prekrijte joj lice P. D. Džejmsa, klasična priča o naizgled nerešivom ubistvu u englekoj varošici. Još jedan dobar izbor bio bi bilo koji naslov od Le Karea (Apsolutni prijatelji, Misionarska pesma), neobičnog čoveka koji je i sam decenijama radio kao tajni agent, a onda se penzionisao i svoja iskustva modifikovano preneo u neke od danas najčitanijih kriminalističkih romana.

      

Fantastičan svet

Najbitnije je da ne pomešate epsku fantastiku sa ovim žanrom. Ako je neko je sa žarom čitao Belgarijadu to ne znači da bi se obradovao specifičnom Autostoperskom vodiču kroz galaksiju. Ukoliko rešite da poklonite knjigu ovog žanra, siguran izbor bi bio bilo koji roman Terija Pračeta (Boja magije– prva knjiga o Disksvetu, Dobra predskazanja, Straža! Straža!). Duhoviti romani ovog maštovitog pisca predstavljaju pravi odmor za one koji na trenutak žele da pobegnu od surove svakodnevice. Iskusni poznavaoci literature kažu da je najbolje uzeti prevode Dejana Papića, kako zbog tačnosti prevoda, tako i zbog domišljatosti samog prevodioca koji u potpunosti prati Pračetov jezik.

Avanturista u duši

Ako je vaša draga osoba volela serijal filmova o Indijani Džonsu (a malo je žena koji nisu uzdisale za svojevremeno neodoljivim Harisonom Fordom), možete joj slobodno pokloniti neki od romana Klajva Kaslera. Njegova dela imaju pravu notu napetosti i humora koja čitaoca provlači kroz uzbudljive i rizične poduhvate. S obzirom da su po romanima Sahara i Buđenje Valhale odavno snimljeni filmovi, predlažemo da se radije odlučite za novija dela poput Velike poplave ili Kanovog blaga.

(sledi nastavak)

Autor: Aleksandra Milčić Radovanović

2 comments

 1. potrevan savet

  tetke pitrebna mi je preporuka za knjigu za damu od 52god.
  ili neki drugi novogodisnji poklon. unapred hvala.

  • Tesko je preporuciti knjigu samo na osnovu godina, trebalo bi makar znati neka interesovanja dame koju pominjete. Ali, evo da probam da Vam pomognem.

   Ukoliko dama voli porodicnu tematiku mozete joj pokloniti roman Dzodi Piko „Cuvar moje sestre“. Ako joj se mozda dopadaju trenutno aktuelne price cija je radnja smestena na Istoku pravi izbor bi bio „Kalifova kuca“ Tahira Saha. Za one koji vole nesto ozbiljnije price mozete izabrati „Hiljadu cudesnih sunaca“ Haleda Hoseinija ili Slinkovog „Citaca“. Ako zelite da joj uzmete kvalitetnu, ali zahtevnu knjigu poklonite joj „Pijanistkinju“ Elfride Jelinek ili Kucijevu „Sramotu“. Od ljubavnih romana mozete izabrati „Drvo izgubljenih ljubavnika“ Sante Montefjore, dok je „Mirni dani u Misking partu“ pogodna za one koji uzivaju u duhovitom i domisljatom pisanju.

   Nadam se da sam Vam bar malo pomogla. Javite nam da li ste uspeli da izaberete pravi naslov.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*