Još jedan prijatelj našeg zdravlja – maslinovo ulje

Maslinovo ulje koje se sve više preporučuje u ishrani je moćan antioksidans, sadrži vitamin E i polifenole, sprečava kardiovaskularne bolesti, neke kancerogene bolesti i usporava starenje. Pored ovoga, maslinovo ulje je bogato monozasićenim masnim kiselinama koje su različite od masti koje se nalaze u mesu, siru, maslacu i drugom,  pa zbog toga smanjuje rizik od začepljenja krvnih sudova.

Ispitivanja su pokazala nižu stopu smrtnosti od kardiovaskularnih bolesti u zemljama u kojima ljudi konzumiraju više maslinovog ulja.

Pored toga, malsinovo ulje je prijatelj našet stomaka, dobro je za probavu, preporučuje se ljudima koji imaju čir i gastritis. Ispitivanja su takođe pokazala da je maslinovo ulje odličan preventivni prirodni „lek“ protiv raka debelog creva.

Od svih maslinovih ulja, u ishrani se najviše preporučuje ekstra Devičansko maslinovo ulje jer je najmanje obrađeno.

Ako ga do sada niste koristili, maslinovo ulje je dosta skuplje od ulja koja inače koristimo, vreme je da ga uvedete u ishranu.

Vodite računa o tome da ovo  ulje držite na hladnom i tamnom mestu i uvek dobro zatvoreno. Svetlost i topolota su neprijatelji  maslinovog ulja a ako je izloženo vazduhu vrlo lako užegne.

Pored toga što se koristi u ishrani, maslinovo ulje se sve više koristi kao sastojak nekih kozmetičkih proizvoda. Zabeleženoje da su još u davna vremena žene negovale kosu maslinovim uljem, korišćeno je kao lek protiv opekotina i da zaštiti kožu od sunca.

Foto: m_bartosch / FreeDigitalPhotos.net

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *