Istorija brushaltera – nešto što možda niste znali

Postoji urbana legenda da je brushalter izumeo čovek po imenu Oto Titzling („tit sling“- u slobodnom prevodu “siso-držač”) koji je izgubio parnicu sa Filipom de Brezerom („Phillip de Brassiere “u prevodu “pun brushalter”). Ako je ovo tačno, u obrnutom slučaju danas grudnjak ne bismo zvali brushalter, već sisodržač.

Brushalteri su nastali u 19. veku kao najšire prihvaćena zamena za korsete (steznike) koje su žene nosile ispod haljina. Do danas je proizveden veliki broj grudnjaka koji imaju različite namene, oni mogu poboljšati oblik ženskih grudi, obuzdati preterano “njihanje“ grudi u toku vežbanja, napraviti lep dekolte, prekriti bradavice, pridržavati opuštene grudi… i još mnoge druge.

Neka istraživanja pokazuju da od kad se proizvode moderni grudnjaci 75-85% žena nosi pogrešnu veličinu. To je zato što skoro nijedna žena nema potpuno simetrične grudi ai njihova veličina ponekad varira i od menstrualnog ciklusa, tako da je nekima veoma teško da pronađu odgovarajući, posebno ako imaju velike grudi.

Od kad postoji, brushalter je uvek imao erostko značenje i bio simbol ženstvenosti. Neke feministkinje smatraju da je on u stvari simbol represije ženskog tela. U kulturnom smislu, kada mlada devojka dobije svoj prvi „brus“ (kako ga danas popularno zovu), to je znak da više nije dete, već da postaje žena.

Reč brushalter („brassiere”)  prvi put je upotrebljena u engleskom jeziku 1893. godine, a potiče od francuske reči koja je označavala dečje potkošulje. Tokom istorije, žene su koristile različite metode kakočenja bi obuzdale svoje grudi da ne budu upadljive. Preteče  grudnjaka žene su nosile još u  14. veku.  U Kini, tokom dinastije Ming, žene su pravile grudnjake od šoljica i traka koje su vezivale na leđima, a koristile su ih uglavnom imućnije žene.

Od 16. veka, žene su uglavnom koristile korsete, a dizajneri su u 19. veku počeli da prave različite varijante korseta koji su sve više podsećali na modernije brushaltere. Tek u 20. veku oni se usavršavaju, a prva masovna proizvodnja počela je 1930. godine. Brushalteri su posebno postali popularni tokom Drugog svetskog rata kada ih je nosila većina žena u Evropi i Severnoj Americi. Nakon toga, on je šire usvojen i u Aziji, Africi i Latinskoj Americi.

Izvor: Wikipedia

Priredila: Jovana Vukić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *