Dawn of Maya, da li će svetu osvanuti nova zora

Ako je verovati proročanstvu Maja, od decembra naredne godine, svet više neće postojati.

U Tapačuli, gradu na jugu Meksika, instaliran je digitanli sat koji od 21. decembra ove godine odbrojava preostalo vreme do 21. decembra. naredne godine kada će po tumačenju proročanstva Maja doći do kraja sveta.

Kako su protumačili oni koji su se bavili civilizacijom Maja i ovim proročanstvom, poslednji ciklus koji su Maje izračunali završiće se u decembru sledeće godine, ali smatraju da je proročanstvo pogrešno protumačeno, da neće doći do smaka sveta već do prelaska iz jedne epohe u drugu.

Koliko će se pričato o smaku sveta najavili su analitičari društvenih mreža koji pretpostavljaju da će hashtag #krajsveta biti jedan od najkorišćenijih naredne godine.

Kako god, vlasti grada Tapačula žele na sve moguće načine da iskorise majansko proročanstvo. Tapačula je pogranični grad koji je poznat kao grad kroz koji prolaze migranti na putu za SAD, ali nije popularna turistička destinacija. Najave o smaku sveta gradske vlasti će iskoristiti kako bi privukli što više turista u ovaj grad, smatraju da će biti puno njih koji će želeti zadnji dan planete da prožive na mestu odakle potiče proročanstvo i u čijoj je blizini 1950.  godine pronađeno majansko „Drvo života“ koje je spajalo podzemlje, nebo i zemlju.

„Dawn of Maya“ (Nova zora) je promotivna kampanja koja je pokrenuta kako bi se turističkim organizacijama omogućilo da kreiraju svoju ponudu kojom  će ponuditi turistima omogućiti da obiđu mesto gde će početi smak sveta, kao i da što bolje upoznaju kulturu Maja i načine na koje su prognozirali najavljeni smak sveta.

Očigledno da će od ovoga profitirati najviše turističke organizacije. S druge strane, mnogi se plaše i već pripremaju za sudnji dan. Naučnici, iako tvrde da je tumačenje pogrešno, i sami govore o velikom kraju jedne epohe i početku nove, koji će se desiti u društvu, ekonomiji, politici, tehnologiji i na kraju i klimi koja se iz godine u godinu drastično menja.

Ostaje nam da čekamo.

Dotle, treba da znate da se radi samo o tumačenjima. Maje nikada nisu najavile kataklizmu posle koje će svet prestati da postoji. Ono što se tumači kao njihovo proročanstvo je najverovatnije samo njihov način računanja vremena i ciklusa koji je iz nekog razloga prestao datumom koji mi obeležavamo kao 21. decembar 2012. godine. Ono sa čime se svi slažu, a što povezuju sa majanskim proročanstvom  je da je došlo vreme da dođe do promene odnosa među ljudima, kako u porodici tako i šire, u međunarodnim odnosima, u odosima čoveka prema prirodi. Jer, koliko god da smo tehnološki napredovali, ovaj svet nismo učinili boljim.

Foto: thehollywoodgossip.com

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *