Home / Porodica i zdravlje / Ananas u ishrani
Ananas u ishrani

Ananas u ishrani

Nekada dostupan samo konzerviran, danas možete kupiti svež ananas u supermarketima i na pijacama, tokom cele godine.

Ananas je veoma moćan antioksidans, ima dobra diuretička svojstva, može pomoći u borbi protiv celulita, usporava starenje, našu kožu čini mlađom i lepšom. On takođe odlično čisti digestivni trakt i pomaže eliminisanje štetnih materija.

Imajući u vidu da  ima veoma malo kalorija, oko 50 na 100 grama svežeg ananasa, da je bogat vlaknima, kalijumom i vitaminom C, što ga svrstava u jedno od najzdravijih voća, ananas je odlično sredstvo koje vam može utoliti glad, i spada u red voća koja se preporučuju tokom dijeta. Možete ga jesti za doručak, između obroka, ali i neposredno posle obroka jer smanjuje osećaj nadutosti i gorušice.

Iako je veoma ukusan, ananas, kao i sve ostalo, može da dosadi ako ga često jedemo, a pošto se preporučuje u ishrani, možete ga spremati na mnogo načina i kombinovati sa drugim namirnicama.

Najjednostavnije je da ga kombinujete sa drugim voćem, odnosno da vam ananas bude osnova voćne salate.

Možete ga sitno iseći, pomešati sa bananom i mlekom i napraviti ukusan milk šejk.

Još jedan ukusan napitak možete napraviti tako što ćete ananas iseći na male kocke i samleti ga u blenderu sa šoljom rashlađenog zelenog čaja. Ako ovome dodate par kockica leda dobićete odličan osvežavajući i zdrav napitak.

Ako ga jedete za doručak, možete ga kombinovati sa žitaricama.

Možda ne znate, ali ananas se može i grilovati, kod nas je i grilovanje povrća nešto što teško prihvatamo, ali grilovan ananas odlično ide uz pirinač i meso, naročito uz piletinu. Dovoljno je da kolut ananasa debljine jedan centimetar grilujete po jedan minut sa obe strane. Ananas se takođe dobro “slaže” sa sirevima, s tim što u kombinaciji sa sirom morate da vodite računa da količina ananasa i sira bude ista kako biste potpuno uživali u ukusu.

Pri kupovini vodite računa da listovi imaju svežu zelenu boju.

Dakle, pošto ga možete kupiti svež, izbegavajte konzerviran ananas, jer samo svež ima veliku koncentraciju vitamina i hranljivih materija.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*