Žena predsednica Srbije – moguće ili ne

Istraživači sa Univerziteta u Kanadi nedavno su otkrili su da glasači više vole niže i dublje glasove kod političara, jer deluju atraktivnije, imaju liderski potencijal, poštenje, inteligenciju i dominantnost. Kako piše britanski Guardian, pitanje dominacije ključno utiče na našu izbornu odluku.

Tim istraživača zatražio je od 125 ljudi da saslušaju devet američkih predsednika, do Harija Trumana, kako bi ocenili više i niže varijacijama njihovih glasova. U svim slučajevima glasali su za dublje, niže glasove. Naučnici nisu želeli da priznaju povezanost činjenice da nijedna žena do sad nije bila predsednica SAD.

Političarima je već dugo poznata ova činjenica i veoma vešto je koriste. Čuvenoj Margaret Tačer preporučeno je da „produbi“ svoj glas, što je ona i učinila, kako bi pobedila na izborima 1979. godine.  Ali ovo je samo jedan od retkih slučajeva. Mnogi će reći da ovo pokazuje da su muškarci, još od pećinskih vremena, predodređeni da nas vode. Ili žene jednostavno moraju da se trude 10 puta više i prebrode činjenicu da im je glas previše piskav i neprivlačan.

Opet, neke strane zemlje  mogu da se pohvale dobrim ženama političarima. Kod nas je situacija drugačija. Mnogi analitičari kažu da možemo da se nadamo da će sve više žena biti na vlasti ako počnemo da slušamo šta one kažu, nego način na koji to kažu. Da zanemarimo visinu glasa, kod nas situacija nije kao u drugim državama i retko koja žena može da se pohvali tehnikama i uticajem koje poseduju na primer Margaret Tačer i Angela Merkel.

Ako se vratimo malo u prošlost imamo primer Milke Planinc  koja je 1982-1986. bila savezni premijer(ka) tadašnje SFRJ. Ona je bila i jedina žena u istoriji koja je bila premijer jedne socijalističke države.  U današnje vreme sem Nataše Mićić,  Gordane Čomić  i sadašnje predsednice skupštine Slavice Đukić Dejanović,  i ostalih žena koje zauzimaju podpredsedničke i druge „bitnije“ funkcije  u strankama i politici, nijedna do sada nije imala izgleda da se približi kandidaturi za premijera, a kamoli predsednika.

Mnogi će reći da je takvo podneblje, mi smo zemlja koja još ni iz tranzicije nije izašla. Zatim tu su i drugi razlozi, već određena politika unapred, ortački odnosi i nepotizam na visokom nivou. O tradiciji da i ne pričamo. Karakteristika kao što je visina glasa, čini mi se, totalno nebitno utiče na poziciju žena u politici Srbije. Ako zanemarimo sve ovo, žene, da bi bile cenjenije i da bi se za njih glasalo, moraju da angažuju sve snage, da koriste najbolje PR škole da vežbaju,  i trude se da izgrade dobru reputaciju, da vešto vladaju uticajem i da zadobiju poverenje.

Da li možete da izdvojite neku ženu kod nas koja se uspešno bavi politikom i koja bi mogla da obavlja posao pedsednice? Ili je govoriti o tome još uvek veoma utopistički?

Autor: Jovana Vukić

 

Foto: Politika.rs

2 comments

  1. Mozda ce jednog dana, u dalekoj buducnosti, upravo iskreni, „iz glave“, zenski glasovi imati prednost. Dzudi Eps u svojoj knjizi „Snaga glasa“, osim Margaret Tacer, navodi i primer Hilari Klinton, koja je, ipak, sa svojim „krestavim“ glasom uspela da se probije.

  2. Ja sam upravo mislila da napišem tekst o ljudima koje bih želela da vidim na vlasti. Znači, da budem konstruktivna, dam svoju viziju profila jednog političara. Začudo, osobine koje su meni poželjne, mogla sam da pronađem više kod žena nego muškaraca. Prvo sam se setila Verice Barać. Žena koja je maksimalno angažovana i savesna i ima petlju za brdo ljudi. Potom Biljana Srbljanović. Kao da je moj portparol, što pomislim, ona već govori u javnosti. Vesna Pešić, žena već godinama u politici ali i dalje izuzetno bistrog uma i sa stavovima koji govore o jednom čvrstom karakteru. Dodaću i jednog gospodina, to je Rodoljub Šabić. Eto, njih bih volela da vidim u timu koji vodi ovu zemlju. Nijedno nema dubok glas. Boris Tadić, sa druge strane, ima sve što je potrebno za uspešnog lidera. Ali samo spolja. Nama već toliko gori pod nogama da estetici nema mesta. Sva istraživanja tog tipa, a i istraživanja kojih će se pridržavaju političari u predstojećoj kampanji su za neke bolje prilike. Ovog puta malo će se gledati, mnogo manje nego ranije će se slušati, a najviše će se gledati rezultati iz prošlosti. Ja sam apsolutno spremna da podržim bilo koju od navedenih žena, ukoliko bi se našle na biračkom spisku. Srbija ubrzano sazreva za žene lidere, to je moje mišljenje, jer su nam potrebna čišćenja i istinski zaokreti. Verujem da je za to sposobna samo žena.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *