Home / Kafa sa tetkom / Žalfija
Žalfija

Žalfija

Narodni nazivi za ovu izuzetno lekovitu biljku su i kadulja, zelenkada, kaloper…

Žalfija je višegodišnja zeljasta biljka, ljubičastog cveta. Cveta u junu i julu, a list žalfije sakupljen u vreme početka cvetanja je najkvalitetniji.

U narodnoj medicini ova biljka se upotrebljava od pamtiveka, pre svega za „čišćenje“ i jačanje krvi, nervnog sistema, protv prehlade, gripa, bolesti jetre i bubrega, za čišćenje zuba i lečenje gnojnih rana. Pelagić navodi da je dobra protiv zaboravnosti, rasejanosti, nervne napetosti.

Žalfija je u narodu univerzalni lek, biljka kojoj se nekada pripisivala velika, gotovo magijska moć.

Prema onome što kaže nauka, žalfija spada u prirodne antibiotike i antiseptike. Koristi se za lečenje disajnih organa, izlučivanje sluzi iz pluća, protiv noćnog ili znojenja u menopauzi, za ispiranje usta i desni, protiv upale mokraćnih kanala, za negu kose, kože i zuba (zato je njena primena veoma velika u kozmetičkoj industriji), za jačanje organizma, protiv grčeva u stomaku, nesanice i nervne iscrpljenosti…

Čaj žalfije (za piće) priprema se tako što se kašika žalfije prelije vodom i kuva 3-5 minuta, a tečnost za ispiranje se ne kuva, već se kašika žalfije prelije ključalom vodom i tako ostavi da stoji pola sata. Zatim se procedi i ispira se grlo nekoliko puta dnevno.

Autor: Tamara Gočmanac

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*