Uporne i dosadne – bradavice

Bradavice se najčešće  pojavljuju na rukama i tabanima u obliku okruglastih izraslina nepravilne površine. Kada se jave na licu ili vratu obično su duguljaste, končaste. U svakom slučaju, ukoliko nisu one koje spadaju u teže slučajeve, koje bole i izazivaju druge promene, bradavice su uporna i dosadna pojava, naročito jer su najčešće na mestima gde jako smetaju (mestima pritiska) i lako se oštete i upale.

Terapija bradavica zavisi od njihove vrste, veličine i lokalizacije, jer ima više vrsta bradavica. Uzročnici bradavica su Human papiloma virusi, kojih ima oko 60 podtipova, pa određeni tipovi ovog virusa izazivaju različite vrste bradavica. Prema tome postoje različiti varijeteti bradavica u zavisnosti od podtipa virusa i lokalizacije promene.  Zbog veoma velikog broja različitih virusa i različitog toka bolesti, lečenje bradavica može biti komplikovano jer se tačan i precizan lek za svaku bradavicu teško nalazi.

Manje agresivna terapijska sredstva su salicilna i lakticna kiselina, trihlorosircetna kiselina, tretinon, podofilin, koja ne ostavljaju ožiljke ali moraju da se nanose na bradavice duže vreme. Kiretaža je minimalno bolna i u najvećem broju slučajeva ne ostavlja ožiljke ili su oni minimalni. Agresivnije metode koje se primenjuju kada su bradavice veće ili ne reaguju na terapiju su elektrokauter, laser, radio talasi i hirurško uklanjanje kao i uklanjanje tečnim azotom.

Međutim, pre nego što se pribegne agresivnijim terapijama, svakako je najjednostvanije koristiti pomoć prirode, naročito ako su u pitanju tzv. obične bradavice koje su i najčešće.

Mnoge biljke sadrže supstance koje deluju keratolitički pa se mogu koristiti u lečenju bradavica a to su recimo crni luk i smokva.  Crni luk se koristi tako što se oljušti i skine ona tanana folijasta ljuskica izmedju režnjeva i privije se na bradavicu baš kao flaster. Menjati svakodnevno, nekoliko dana, uvek svežim lukom. Od smokve se koristi smokvino mleko: mladi list smokve izlomi se u samom korenu i mleko koje iz njega curi nakapati na bradavicu dva do tri puta dnevno. Isključivo na bradavicu, kako se ne bi oštetila okolna koža. Bradavice otpadaju za nekoliko dana, najupornije posle jedne sedmice.

 Za tretiranje bradavica koriste se mnogi prirodni preparati, a najdelotvornija je kažu čuvarkuća ili eševerija. Biljka raste po krovovima, stenama i zidovima, a mnogi je drže i u loncima po krovovima. Bradavice se mažu samim sveže isceđenim sokom čuvarkuće.

Uklanjanju bradavica pomažu još i ricinusovo ulje, borova smola, mleko maslačka. Mazati bradavice ujutro i uveče ricinusovim uljem, sve dok ne nestanu.

Sok od listova i cvetova maslačka se maže svaki dan na bradavice, one počnu da tamne i na kraju otpadaju ne ostavljajući ožiljke.

Na bradavice kažu deluje i ulje čajevca, nanešeno nerazredjeno, ulje lavande, obloga od presnog kupusa, čak i od piva: gaza se natopi pivskom penom i previje se preko bradavica ili pritisne uz bradavice. Ovo treba ponavljati svaki dan dok bradavica ne nestane.

Ipak, od svega navedenog, jedino što sam isprobala i nikada nisam srećom ni morala da pokušam išta drugo jer je apsolutno efikasno delovalo, i za sebe i za svoje bližnje je mleko iz smokvinog lista. Jednostavno, brzo i efikasno deluje, nema ožiljaka, bradavica se prosto sasuši i otpadne sama, a i smokva mi je tu, u dvorištu.:)

Najčudniji saveti koje sam čula u vezi sa uklanjanjem bradavica: vezivanje bradavice koncem, pa se konac stavlja u oluk i još se… zatim: uriniranje po bradavici (!) i moj apsolutni hit: trljanje bradavice zemljom za puna meseca uz izgovaranje odgovarajuće „molitve“; potrebna dva izvodjača operacije „pun mesec“. Ne želite da znate, časna reč.

U svakom slučaju, najvažnije je jačati imunitet, strogo održavati ličnu higijenu kako se bradavice ne bi širile, hraniti se namirnicama koje sadrže vitamin C, E i beta-karoten. Naravno, nikako ne seći, češati ili na bilo koji drugi način grubo iritirati izrasline na koži.

I osnovno: ukoliko niste apsolutno sigurni da je u pitanju obična bradavica, odmah se obratite dermatologu.

Autor: Tamara Gočmanac

3 comments

  1. Stavljala sam smokvino mleko detetu na bradavicu koja je bila na tabanu i posle mesec dana pocrnela je i otpala. Kada se i starijem detetu pojavilo zadebljanje na tabanu koje ga je peklo dok je hodao uradila sam isto i opet je otpala. Znači SMOKVINO MLEKO deluje 100% 🙂

  2. Deluje, proverila i ja na svojima, a i na sebi. 🙂

  3. a gde da nadjem smokve u BG sada? tj mleko

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *