Home / Porodica i zdravlje / Stiže nova beba!
Stiže nova beba!

Stiže nova beba!

Ako imate malo dete a čekate drugu bebu, sigurno ste suočene sa milion pitanja svog deteta, otkud beba u vašem stomaku, kako se tu stvorila, kako će izaći napolje i kada će izaći. Šta god da kažete dovešće do još pitanja. Objašnjavati sasvim malom detetu da će dobiti batu ili seku može biti veoma naporno jer dete uglavnom ne razume šta znači dobiti brata ili sestru.

Onog trenutka kad se beba rodi i stigne u dom, može nastati niz problema. Dete koje je do juče imalo svu pažnju može imati napade ljubomore zato što stiče utisak da više nije u centru pažnje i, kao što znate, može na mnogo načina pokušati tu pažnju da pridobije. Pokušaji da objasnite da beba ne ume sama da jede ili da se presvuče neće mnogo pomoći, dete se jednostavno može osećati ugroženo i manje voljeno.

Da biste izbegle probleme još tokom trudnoće bi trebalo da  ukuljučujete dete u sve aktivnosti koje se tiču bebe koja će tek stići čime ćete detetu pokazati da je novoj bebi, bratu ili sestri koje će dobiti, neophodno isto koliko i vi.

Iako kod nas to nije praksa, ono što gledate u američkim filmovima i nije tako loše, povedite svoje dete kad pođete na kontrolu, da vidi batu ili seku na ultrazvuku, koliko god i vama one senke nisu jasne, neće biti ni detetu, ali će se osećati važno.

U kasnijim mesecima trunoće, kad pokreti bebe u vašem stomaku mogu lako spolja da se osete, podstičite dete da oseti rukama te pokrete. Igrajte igru pogađanja – šta misliš, da li je ovo bebina noga ili ruka? Zamolite ga da nešto lepo kaže ili otpeva bebi u stomaku. Time će vaše dete steći utisak da je nerođena beba već član porodice.

Ako pre porođaja sređujete sobu za bebu, ili kutak u kome će stajati bebin krevetac, uključite i dete, neka ono kaže gde šta treba da stoji iako to možda uopšte nije dobro, kasnije, naravno možete promeniti raspored.

Pri kupovini stvari za bebu takođe podstičite dete da i ono ponešto izabere za batu ili seku. Koliko god se vama nešto ne svidelo, dete će pamtiti da je to njegov izbor i hvaliće se time.

Naravno, priča o izboru imena je nezaobilazna, pitajte dete koje bi ime izabralo za batu ili seku, najverovatnije da će to biti ime junaka omiljenog crtaća ili druga iz vrtića, ali dete će to shvatiti vrlo ozbiljno.

Kada beba stigne, pokažite svom detetu da vam je neophodna njegova pomoć, da vam nešto doda, da proveri da li beba spava, da se javi na telefon i kaže kako mama uspavljuje bebu.

Podstičite ga da svima priča kako je dobilo brata ili sestru, time će dete samo skrenuti centar pažnje sa sebe na bebu.

Naravno, dete će ponovo postavljati nebrojeno pitanja zašto beba ovako ili onako, zašto ne može sama, tada je najbolje da izvadite album sa fotografijama i pokažete detetu kako je i ono bilo mala beba, kako je isto tako spavalo u krevece, kako ste ga kupali…

Objasnite detetu kako je i ono nekada bilo isto tako malo, i kroz niz fotografija kako je sad poraslo, da će tako porasti i bata ili seka.

Bićete neispavane i umorne, ali ovi mali trikovi vas mogu poštedeti izliva ljubomore deteta koje neće to razumeti. I taman kad uspavate bebu, starije dete može dobiti napad plača. Pokažite detetu da se vaša ljubav prema njemu nije promenila dolaskom nove bebe, budite strpljive, i videćete, dete koje se oseća važnim i velikim kod ove velike promene u porodici može biti odličan saradnik, čak i da bude mirno dok beba spava.

Kad dođe vreme za redovnu kontrolu bebe kod lekara, obavezno povedite svoje dete, neka vam pridrži torbu,  na prstićima preda knjižicu na šalteru, jednostavno tražite pomoć od svog deteta i ne isključujte ga iz svakodnevnih aktivnosti vezanih za bebu.

Srećno!

One comment

  1. Hvala za odličan tekst 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*