Home / Kafa sa tetkom / Slavski kolač
Slavski kolač

Slavski kolač

Vreme je slava, naučite da mesite slavski kolač, slava je porodičan praznik, potpuno je neprihvatljivo da ga kupujete u pekari, sačuvajte ovaj lep ritual od zaborava. Nije uopšte teško a kod ukrašavanja možete pustiti mašti na volju.

Brašno vam je potreno zavisno od veličine kolača koji želite da napravite, za ovaj je korišćeno kilogram brašna. Ako pravite posan kolač, koristite samo brašno, vodu i kvasac, u suprotnom koristite i jaja za testo.

U 3 dlc vode potopite kvasac, dodajte pola kašike soli i 800 gr brašna. Ostavite da testo naraste. Kad je testo naraslo, premesite ga i stavite u dublju posudu u koju ste sipali 0,3 dcl ulja. Ostavite ponovo da naraste.

Za ukrašavanje zamesite testo samo od brašna i vode, bez kvasca da vam ono što napravite ne bi naraslo i izgubilo oblik.

Ovu masu razvucite što tanje možete i naprstkom vadite male krugove kojima ćete napraviti krst na kolaču i ukrasiti ga sa strane. Svaki krug stisnite prstima da dobijete oblik lista i kada ih ređate oko kolača, ređajte ih na oko 1 cm udaljene od posude u kojoj će se kolač peći, ako poređate previše blizu zida posude, otići će tokom pečenja mnogo sa strane i izgubiće oblik. Između stavite otiske dobijene od slavskog pečata.

Pre nego što stavljate ukrase na kolač, ako je posan, kolač premažite vodom, da bi se ukrasi zalepili i ne bi otpadali kad izvadite kolač, ako je mrsan, premažite ga belancetom.

Kolač ukrasite po želji, na ovom se nalaze – bure, da nam burići budu puni vina i rakije, grozd, da nam rodi grožđe, pšenica i kukuruz, i u sredini ptica, simbol porodičnog gnezda. U „glavu“ ptice zabodite grančicu bosiljka.

Pecite u dobro zagrejanoj rerni dvadesetak minuta na 250 stepeni. Kolač odmah izvadite i uvijte u krpu da se potpari i da mu kora ne bi bila previše tvrda.

 

One comment

  1. Ovo je predivno!!! Bravo i hvala!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*