Rituali pred spavanje

Priprema za spavanje je jedan od važnijih rituala u životu deteta, ali to vrlo često umemo da zaboravimo.

Dok su nam deca sasvim mala, odnosno dok su još bebe, skloni smo tome da tiho pevušimo dok ih uspavljujemo, ali čim malo odrastu i počnu da se jogune pred spavanje, većina roditelja više nema razumevanja, očekuju da je deci sasvim jasno da je vreme za spavanje, nestrpljivi su ako bi dete još malo da produži dan, ako hoće čašu soka, ako želi da mu se ispriča priča… Mnogo roditelja je sklono vikanju – odmah da zaspiš, ćuti i spavaj, bićeš kažnjen…

Naravno, kraj je dana i roditelji su umorni, onog trenutka kad su deca usnila, roditelji se prepuštaju svojim ritualima pred spavanje, neko će čitati knjigu, neko pogledati film, sve dok dete na zaplače iz susedne prostorije.

Da biste izbegli rasprave oko odlaska na spavanje, prvo i osnovno je da razmislite o svojim ritualima a onda i o tome da su potrebni i vašem detetu.

Neki psiholozi ne preporučuju da deca do osam godina gledaju televiziju par sati pred spavanje. Osnovna stvar je da vaše dete ima male rituale pre nego što dođe vreme za odlazak u krevet, možete se poigrati zajedno, možete ga zamoliti da skloni svoje igračke, i to treba činiti svake večeri, dete će tako znati da se bliži vreme spavanja i ubrzo će se navići na to pa će se manje buniti. Ako dozvolite da vaše dete svake večeri u različito vreme bude u krevetu, suočićete se sa pobunom i plačom.

Ne zaboravite da se mala deca plaše mraka. Teško će pomoći ubeđivanja da nema ničega u mraku, da ga mrak neće pojesti, da sklopi oči i zaspi. Najbolje bi bilo da vrata detetove sobe ostavite odškrinuta kako bi malo svetlosti dopiralo do sobe i kako bi dete moglo da čuje vaše glasove, osećaće se sigurnije i brže će zaspati. Setite se kako i u vama mrak izaziva nelagodna osećanja, naročito onda kada ste već zbog nečega uznemireni.

Ali najbolje od svega bi bilo da odvojite vreme i detetu koje je već u krevetu ispričate priču, čitate mu ili tiho pevušite. Vaš glas će delovati smirujuće, dete će disati sve ravnomernije i vrlo brzo će zaspati.

Čitanje detetu pred spavanje traje mnogo kraće nego vika, plač, pa opet vika, i tako u nedogled, dok dete iscrpljeno plakanjem ne zaspi.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *