Potrebno:
500 gr kukuruznog (projnog) brašna
2 jaja
Kriška bilo kojeg sira (mogu se dodati i ostaci pavlake, jogurta, kiselog mleka)
Mineralna voda (jako gazirana)
Šoljica ulja
Pola kašičice soli
Priprema:
U vanglicu sipajte brašno, napravite malo udubljenje u sredini, dodajte so, jaja, sir, (možete poboljšati ukus kašikom kajmaka, pavlakom, jogurtom) mineralnu vodu i ulje. Pazite da ne preterate sa količinom vode, dodajte je postepeno, uz stalno mešanje varjačom, dok ne dobijete kompaktnu žitku masu, ni previše čvrstu niti tečnu.
Tako pripremljeno testo sipajte u pleh sa modlicama, da se poravna sa ivicom modli, i pazite da vam ne preliva. Koristila sam pleh sa modlicama zato što ga mama ima a ja ga kradem, mada je i u običnom plehu ukus proje isti. Pleh, naravno, pre sipanja mase, podmažite uljem, a rernu uključite na 200 stepeni. U dobro zagrejanu rernu stavite projice i za desetak minuta imaćete ukusnu večeru.
Prijatno.
Autor: Tamara Gočmanac
bolji je kukuruzni griz od brašna, imaju lepši i onaj prepoznatjivi ukus 😉
btw, jedno od omiljenih slaniša <3
Pa valjda je to stvar ukusa a možda i navike. Moja mama na primer stavlja kukuruzno i pšenično brašno, i to u razmeri 2:1, a ja sam zakleti ljubitelj proje pa mi ovo baš paše. Gospo’n muž bi se s tobom složio k’o cigla na ciglu, njega proja „grebe“. 😀
Ja ovo sa jogurtom zamutim.. isti recept,i pravim ih malo tanje (kalup mi plici ) :-))
Ma i ja kako kad imam sastojke: i jogurt, ostaci kiselog mleka, kajmaka, pavlake, sira…nevažno, bitno da je ukusno 😉