Home / Kafa sa tetkom / Novo na Internet nebu – E kuvar
Novo na Internet nebu – E kuvar

Novo na Internet nebu – E kuvar

Drage drugarice po varjači, trend zadnjih godina, od kako se u ovoj zemlji čulo za emancipaciju   je da se žene hvale time kako ne znaju da kuvaju i kako nemaju nameru da nauče, naročito da neće nikako kuvati onima koji su im dali prezime. Kad malo porazmislite, ili će im kuvati mame, njena ili njegova, ili su dovoljno bogate da plate ženu koja će im kuvati, u onom najboljem slučaju hraniće se u restoranu. Emacipacija vam ima najmanje veze sa varjačom i šporetom, ali je nemoguća misija isto i objasniti.

Bogatstvo naših života čine uspomene, među njih spadaju i sveske sa receptima naših mama i baka, moja mama je bila pravi kolekcionar, skupljala je recepte, koričila ih i pravila male knjige, tri života da imam ne bih uspela da skuvam i napravim sve po tim receptima, a u kolekciji imam i Patin kuvar moje bake, ali o Patinom kuvaru nekom drugom prilikom.

Sigurno znate da su najpoznatiji, najčuveniji i pravi umetnici u kulinarskom svetu muškarci, žene obično kažu da je to zbog toga što muškarci kuvaju iz ljubavi a žene iz moranja. Ovo naravno nije tačno, bar ne danas, kulinarstvo je umetnost.

Koja sada pomisli da je kuvanje noćna mora a rado se seća kuhinje svoje mame ili bake, iskreno, nisam srela ni muškarca ni ženu koji se ne sećaju bakinih salčića ili mamine sarme, pa ako se sa setom sećate nedeljnih ručkova koje je za vas kuvao neko drugi, ne zaboravite da ste vi one čijih ručkova, toplih supica i kolača treba da se sećaju vaša deca.

Kako rekoh, iako imam kolekciju recepata, a i sama i dalje neumorno skupljam i kupujem sve što se pojavi na kioscima, vrlo često obilazim online kuhinje i isporbavam nove recepte, isti kolač na neki drugi način, istu salatu sa nekim novim začinom.

A sada, dve priče iz života. Moja sestra od strica nikada niša nije skuvala dok se nije udala. Onda je mužu za ručak poslužila gotovu supu koju je on gutao, gutao i na kraju rekao – ovo nešto ije u redu, šta ti je ovo? Pa  gotova supa, rekla je ona, a onda na njegovo pitanje kako si ti ovo skuvala odgovorila da je sadržaj kesice sipala u toplu vodu i promešala. Zajedno su učili da kuvaju uz male instrukcije njene mame – na 26.-tom minutu sipaš kašičicu soli, a na 33-ćem kašičicu vegete. Danas kuva prste da poližete.

Mojoj snaji mama nije dala da kuva uz priču – kuvam ja, tebi varjača ne gine kad se udaš. Udala se za mog brata i nije znala ni jaje da isprži. Par meseci smo živele zajedno i jednog dana sam je ostavila da skuva supu iz kesice, krompir za pire i da isprži meso. Kad sam se vratila supe je bilo za jedan tanjir, krompir zalepljen za šerpu a meso ugljenisano. Šta se desilo??? Ništa, kaže ona, gori meso, kipi supa, kipi krompir, zvoni telefon, zvoni neko na vrata! A ti? Ja sam počela da plačem… I ona je danas kuvarica prste da poližete, obožavam njene čorbe i pilav.

No, šta htedoh da vam kažem – ako ste od onih koje su emancipovane i neće da kuvaju svojim muževima, kuvajte svojoj deci, ništa od onih stvari koje reklamiraju ne može da zameni ono što biste im vi skuvale.

A kod kuvanja vam je najvažnija postupnost, pored ljubavi  prema onima za koje kuvate. Ako nemate koga da pitate, ako nećete da pitate jer nije fensi, ako vaše drugarice ne vole da pričaju o kuvanju i receptima, nego vole da pričaju samo o cipelama, od skoro je Internet nebo bogatije za E kuvar, na kome možete da izaberete glavno jelo, salatu, prilog ili predjelo, a sve to je prikazano  sa vremenom koje je potrebno za pripremanje određenog jela, namirnicama koje su potrebne, i postupno, korak po korak, postupak pripreme, ne možete da pogrešite, i još je sve ilustrovano, kao u ovom receptu za Tiramisu koji me je oduševio zato što ga po ovom receptu ja godinama spremam . Ono najbolje je da ispod recepta u onoj rubrici „Moje beleške“ možete da upišete – probala sam, super je, ne sviđa mi se ovaj začin, ova količina, preporučiću, ovo je odlično, svidelo se mojoj deci, šta god što ste izmenile, zapazile, ili jednostavno – ovo je savršeno, kao što bih ja dopisala uz ovaj recept.

Moja topla preporuka, ovo je nešto kao što bi vam mama ispričala kad je pozovete telefonom, za bilo koje jelo.

Istraživanje sprovedeno u Americi je pokazalo da svaka žena koja je online aktivna, kojim god poslom da se bavi, da li je obična radnica, direktorka, menadžerka, kakvim god online aktivnostima da se bavi, dan završava tako što otvara neki od online kuvara. Volela bih da vam kažem da je ovo z Srbije, ali nije, niko se nije setio da sprovede isto istraživanje.

Ako kuvate, evo vam odličnog mesta koje će vas poštedeti muka – šta da kuvam sutra.

Ako ne kuvate, ako to za vas radi neko drugi, opet evo odličnog mesta, otvorite i kažete – danas bismo voleli ovo da ručamo.

Ako ne kuvate, kuvajte bar nedeljom, negujte kult nedeljnog ručka, nema ničeg lepšeg od porodice za stolom…

2 comments

 1. Evo, par reči i od ekuvara. Prvo, hvala na pohvalama. Puno nam znači da se nekome dopada to što radimo, a mi ćemo se truditi da tako i ostane.
  Sad malo i o temi.
  I moja žena je veoma svetao primer nekoga ko se nije spremao da u životu bude kuvarica ili domaćica danas pravi čudesa u kuhinji. Mislim da je to i normalan sled događaja. OK, ne kuvam i ne znam da kuvam, ali hoću da naučim i na kraju tako i bude.
  A, da li je sa kuvanjem bolje, mislim da ne treba ni dokazivati.
  Prvo, tako se zdravije hranimo, drugo, dajemo dobar primer deci, i treće, spremanje hrane ima tu dobru osobinu da relativno brzo dobijemo nagradu za trud.
  Ja takođe volim da kuvam i neka jela u kući su „moja“. Nisam majstor, ali ovo je tek početak.
  Ekuvar je, jednim delom, mislim i nastao iz te neke moje ljubavi prema kulinarstvu i ugostiteljstvu. Naime, moj stric je dugo imao restoran i ja sam kao mali maštao da se jednoga dana i sam bavim time. Sviđalo mi se, sećam se, što su u tom restoranu svi bili raspoloženi, nasmejani, veseli i što su istinski uživali. Ni osoblje nije ostajalo uskraćeno za zadovoljstvo i zaista im je prijalo da usreće gosta.
  Da skratim. Restoran nikada nisam otvorio, ne verujem i da hoću, ali ekuvar.com je tu da pokuša da kroz kulinarstvo i gastronomiju razveseli i zabavi.
  Prijatno

 2. I ideja i sajt su zaista super, pa će i naši recepti valjda uspeti da tamo izbore svoje mesto. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*