Nar u ishrani i simbolima

Nar je voće persijskog porekla, rasprostranjen je u području Mediterana i kod nas je prilično zanemaren iako je pun prirodnih antioksidanata. Takođe sadrži vitamine A, B i C, smatra se voćem koje usporava starenje i  čuva nas mladima i lepima. Flavonoidi iz nara čuvaju naše srce, regulišu krvi pritisak, samnjuju nivo holesterola i utiču na naš imuni sistem.

U novije vreme o naru se sve više priča kao o voću koje je dobro konzumirati kao prevenciju protiv karcinoma, a preporučuje se i u menopauzi jer smanjuje pojavu valunga, talasa vrućine koji su ženama vrlo neprijatni.

Neka istraživanja su pokazala da  je nar dobar protiv depresije i poremećaja raspoloženja.

Čaj od kore nara je odličan protiv dijareje, bilo bi dobro da koru nara sačuvate, osušite na sobnoj temperaturi i u slučaju dijareje nekoliko komada kore skuvate u 2 dcl vode, ostavite da stoji pola sata i popijete. Ako ovaj prirodni lek još niste probali, bićete oduševljeni. Čaj od kore nara je delotvoran i kod upornih i višednevnih dijareja.

Zbog kiselkastog ukusa zrna, nar možete koristiti u salatama, koktelima i osvežavajućim napitcima. U nekim zemljama se zrna nara koriste tokom pripreme mesa. Ako pojedete 200 grama zrna nara, unećete samo 70 kalorija.

Nar  možete i zamrznuti ali se preporučuje da bude zamrznut ceo, sa korom.

Evo i nekih zanimljivosti o naru:

Pominje se u Bibliji, kao “sok od nara” što navodi na to da su Jevreji pili neku vrstu soka od fermentisanog zrna nara. Neki jevrejski naučnici veruju da je nar umesto jabuke bio zabranjeno voće.

Veruje se da je prvo drvo nara na Kipru zasadila Afrodita.

Kora nara je bogata taninom pa su je u davna vremena koristili za bojenje kože a u medicini je bio poznat kao lek protiv dizenterije, eto odakle to da je čaj od nara dobro sredstvo protiv dijareje.

Nar su ljudi koristili za bojenje tkanina, a Donatelo i Mikelanđelo čak i za slikanje. Na srednjevekovnim slikama se često može videti u rukama Bogorodice ili bebe Isusa, otvoren nar je simbol Isusove patnje i vasrksenja.

Zbog mnogo zrna koja se nalaze grupisana ispod kore nar je imao veliku simboličnu vrednost za Masone koji su kao zrna nara stajali jedni uz druge u loži ali se tako držali i u spoljnom svetu, simbol je napretka i bratstva, čak se gornji deo nara naziva – kruna. Takođe je simbol plodnosti.

U nekim delovima Turske je postojao običaj da mlada na dan venčanja baci nar na zemlju, koliko zrna nara ispadne iz njega označavalo je koliko će dece roditi.

U  Italiji je postojao običaj poklanjanja nara kao simbola ljubavi i prijateljstva, kao i da se svaki put kad se rodi dete zasadi nar.

Na kraju, ono što je komplikovano kod nara je konzumiranje, vrlo teško je izboriti se sa svim zrnima nara, zbog ovoga se ne preporučuje maloj deci, postoji opasnost da im zrno nara upadne u dušnik, zato ga iscedite u sokovniku, zbog kiselkastog ukusa zasladite sa malo meda i dajte svojoj deci, zdravije je od svih onih kupovnih sokova.

One comment

  1. u mene bol u stomaku proliv(diera)kako leciti narodnim prirodnim srestima bez tableta

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *