Najlepše haljine u istoriji filma

Već smo pisale o tome da su neke filmske haljine ostale večita inspiracija ženama, ali isto tako i modnim kreatorima, čitave kolekcije su inspirisane pojedinim filmovima ili haljinama koje su u njima nosile glavne glumice.

Mnoge od tih haljina su postale simbol mode, ženstvenosti i elegancije, a neke su postale prave ikone mode, kao crna haljina koju je Odri Hepbern nosila u filmu “Doručak kod Tifanija”.

Vođeni tom činjenicom da je su filmske haljine inspiracija generacijama žena i da su na neki način nematale modu i postale simbol nekih modnih vremena, Sky Movies i magazin InStile, sastavili su listu najlepših filmskih haljina u istoriji filma.

Videćete da se na ovom spisku nalaze i neki komadi garderobe koji se nikako ne mogu nazvati haljinama, ali spadaju u ono što je diktiralo modu i bilo uzor hiljadama i hiljadama žena.

Pored pomenute haljine koju je nosila Odri Hepbern i koja je ostala “zakon” kada je elegancija u pitanju, sa kojom nikako ne možete da pogrešite, na kom god mestu da se pojavite, među najlepše filmske haljine spada crvena haljina koju je Vivijen Li nosila u filmu “Prohujalo sa vihorom, kao i bela haljina koju je Merilin Monro nosila u filmu “Sedam godina vernosti” u onoj čuvenoj sceni kada joj vazduh koji dolazi iz podzemnog prolaza metroa diže haljinu.

Crne pantalone, crni korset i crvene papuče  koje je Olivija Njutn Džon nosila u filmu “Briljantin” ostale su uzor generacijama devojaka, isto kao pantalone i prsluk koje je Dajana Kiton nosila u filmu “Eni Hol”, ali dok je ovo prvo simbol ženstvenosti i seksepila, ovo drugo je ostalo simbol “muškog” izgleda, ali je našlo svoje mesto u garderoberima žena kao neobavezna garderoba za trenutke kad su važnije neke druge stvari od onoga šta su obukle.

Haljina koju je Kejt Vinslet u filmu “Titanik” nosila na večeri na kojoj je plesala sa Džekom Rouzom (Leonardo Di Kaprio), sa zlatnim detaljima i dugim rukavicama, inspirisala je modne kreatore da uz večernju haljinu vrate i rukavice, zaboravljen detalj još od perioda između dva rata.

Kažu da je šešir ušao u modu zbog šešira koji je Nikol Kidman, u kombinaciji sa ultra mini haljinom i sa crnim kožnim rukavicama nosila u filmu “Mulen Ruž” dok se ljulja na ljuljašci.

Možda nećete verovati, ali kostim koji je nosila Lajza Mineli u filmu “Kabare” – šorts, crni prsluk, i polucilinda,r je takođe na spisku najlepših i inspirativnih filmskih haljina, odnosno kostima, isto kao i beli kupaći kostim koji Ursula Andres nosi u “Dozvoli za ubistvo”, jednom od filmova iz serijala o Džejmsu Bondu.

Ostale haljine koje su se našle na ovom spisku su: crvena haljina koju je nosila Kejt Blanšet u filmu “Zlatno doba” u ulozi kraljice Elizabete, zelena  haljina Kire Najtli u filmu “Pokajanje” i zlatna haljina koju Kejt Hadson nosi u filmu “Kako izgubiti momka za deset dana”.

I na kraju, jednom od najlepših haljina novijeg doba, proglašena je venčanica koju je kreirala Vivijen Vestvud a koju je Sara Džesika Parker nosila u prvom delu filma “Seks i grad”.

 

Izvor: movies.sky.com

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *