Medeni kolačići

Potebno:

400 gr prosejanog brašna (belo brašno)

160 gr šećera u prahu

70 gr putera (na sobnoj temperaturi)

1 kašičica sode bikarbone

2 kašičice kakao praha

3 kašike meda

2 jaja

1 1/2 kašičice cimeta

1/2 kašičice anisa mlevenog (ako ne možete da ga nađete, nije obavezno)

1/8 kašičice karanfilića (smrvite samo prstima glavice karanfilića)

1/8 kašičice đumbira

prstohvat soli

Priprema:

U činiju prosejte brašno, šećer, sodu, začine, so i kakao.

Dodajte puter, med i jaja. Možete početi da mutite varjačom, ali lakše je odmah početi rukama. Činiće vam se da masa neće hteti da se poveže, ali kako odmičete, videćete da će se masa povezati u lepu braon, glatku masu (toplota ruku topiće puter i sve će se lepo sjediniti).

Zamotajte testo u lepljivu foliju i stavite ga u frizider da stoji nekih sat vremena.

Zagrejte rernu na 190’C.

U tepsiju stavite papir za pečenje.

Testo stavite između dva parčeta papira za pečenje, i razvucite oklagijom na debljinu 3-5 mm (ako je potrebno, pobrašnjavite malo papir, da se testo ne zalepi – ali sa masnim papirom to nije neophodno).

Modlicama vadite oblike kakvi vam se dopadaju (imajte na umu da treba peći manje kolačiće odvojeno od velikih – jer se manji pre ispeku).

Pecite kolačiće 7-9 minuta (ja ih pečem samo 5). Pazite na vreme, bukvalno minut duže – i biće tvrdi i malo više braon nego sto treba.

Ukrasavati ih možete royal icing-om, ali to je već po želji.

Rojal icing:

Potrebno:

2 belanca

330 gr prah šećera

2 kašike limunovog soka

Sjediniti sastojke i mutiti dok se ne dobije glatka masa, gustine kao testo za palačinke, ako vam je mnogo retka dodajte još prah šećera, ako je gusta, razredite sa malo vode. Masu bojite bojama za testo i kolače u prahu.

Da biste ovako ukrasile kolače, sipajte masu u malu kesicu i vrh kesice isecite makazama, vodite računa da otvor bude vrlo mali jer će se proširiti dok istiskujete masu. Pustite mašti na volju i crtajte po kolačićima.

Autor: Nataša Tasić

12 comments

  1. PREPISALA , ZA VIKEND KREĆEM U OFANZIVU …HVALA TI NA RECEPTU I HVALA TI ŠTO NAS SVAKI PUT OBRADUJEŠ JOŠ LIJEPŠIM I LIJEPŠIM RADOVIMA ! NATASHA NAJBOLJA SI!!!! <3

    • Jelena – molim, uvek 😉 Hvala Vam na komplimentima!

      BiljanaKg – da, icing moze da stoji u frizideru dosta dugo, ne morate odmah da potrosite. Samo ga lepo zatvorite u kutiju, jer ukoliko stoji na vazduhu – osusi se i stvrdne.

      Natasa – icing kada se osusi postaje jako tvrd – ne toliko da se ne moze pojesti, ali u principu tvrd.

  2. e, ovo sam odavno trazila!hvala za recept!jos samo jedno malecno pirtanje-da li ova masa za saranje sa belancima moze da se sacuva u frizideru, kao fondan, ili mora da se potrosi odmah?

  3. Mene interesuje dal je se rojal osusi ili ostane mekan?

  4. danas ispekla keks, a icing pravim sutra, nesto nisam sva svoja, pa da ne zabrljam….

  5. javljaam-sve uspelo, sare bas nisu kao tvoje, do tog nivoa mi treba dva miliona godina vezbanja, ali imam drugi problem-sto god napravim, moja dvojica muskih pojedu u roku od jednog dana!cestito se ni ne osusi onaj rojal, keks nestane!danas pravim trecu turu, ima da im ostavim da ga smazu, a sledecu turu , onu koju sam namenila za praznike, krijem , nema mi druge!inace, ukus im je fantastican, prava kombinacija zacina, mirisu kao dusa!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *