Home / Kafa sa tetkom / Let, let, bubamaro
Let, let, bubamaro

Let, let, bubamaro

Da li ste se ikada zapitali zašto se bubamara smatra simbolom sreće?

Kada nam sleti na ruku, verujemo da će biti srećni, kada uleti u kuću, verjuemo da nam najavljuje goste.

Crvena boja bubamare podseća na vatru i krv i predstavlja život i ljubav. Sedam crnih tačaka na bubamari su simbol misterije, nikada ne znamo kakva će nas sreća zadesiti ili koje goste nam ona najavljuje.

U antičko vreme, crvena boja se smatrala srećnom bojom, ratnici su nosili crvene odore, a antički lekari su bolesnicima od reumatizma takođe savetovali da nose crvene odore kako bi se brže izlečili, odatle se bubamara zbog svoje boje vezuje za sreću.

U nekim delovima Italije i Britanije bubamara je povezana sa kultom Bogorodice Marije, bubamara ima istu boju kao plašt majke Isusa Hrista. Simbolično je vezuju za porođaj, plodnost, ljubav i lepotu. U antičkoj Italiji su verovali da bubamara koja nema sedam tačaka najavljuje sušnu i neplodnu godinu.

U nekim azijskim zemljama se veruje da bubamara zna sve jezike sveta, a da je svaka bubamara blagoslov koji Bog lično šalje na zemlju.

Pojedini pripadnici pravoslavne crvke bubamaru vezuju za Svetog arhanđela Mihajla jer dan ovog sveca koji pada početkom jeseni vezuje za vreme u kome razni insekti, pa i bubamara, traže svoje mesto za hibernaciju.

Indijanci veruju da je bubamara simbol sigurnosti, naročito u vreme kada treba da donesu velike odluke, pojava bubamare im dokazuje da donose pravu odluku.

Francuzi pak veruju da bubamara negativne misli pretvara u pozitivne, i da pomaže kod psihičkih tegoba.

U mnogim zemljama sveta ljudi veruju da će biti srećni ako je bubamara koja je sletela na njihovu ruku tu ostala dok izbroje do 22. Rumuni prate bubamarin let, kad odleti sa ruke, i veruju da je njihova sreća vezana za smer u kome leti bubamara. Holanđani opet veruju da će devojka na koju u toku venčanja sleti bubamara imati puno dece.

Kao što vidite, bubamara se svuda vezuje za sreću. U Nemačkoj postoji običaj da na poklone stavljaju i figuricu bubamare čime izražavaju želju da onaj kome nešto poklanjaju bude srećan.

Kod nas su se bubamare pojavile na buketima sveća, ćesto ih možete videti zalepljene za neki list. Retko se koristi za dekorisanje sem za vreme Uskrsa.

Dakle, to što je simbol sreće, bubamara duguje svojoj crvenoj boji i zato se često može videti na logoima raznih firmi čime pokušavaju da prizovu sreću u poslovanju.

Bubamara je jedan od najređih simbola koji se javlja u snovima, kada je neko sanja to znači da je osoba koja živi punim plućima i da će u životu biti srećna.

Kao što znate, nedavno je kod nas donet zakon kojim je zabranjeno i kažnjivo ubijati bubamare. Zvuči pomalo smešno, zašto bi neko ubijao bubamare, ali evo razloga zašto to ne treba raditi, zbog verovanja da nam donosi sreću.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*