Home / Kafa sa tetkom / Kutija poljubaca
Kutija poljubaca

Kutija poljubaca

Ne, nije mi namera da vas gušim „školskim“ podacima o tome koliko vrsta poljubaca postoji, šta oni mogu da znače u zavisnosti od ovoga ili onoga, jer, kao prvo, pun je internet takvih podataka, a kao drugo, valjda smo naučili do sada sve o poljupcu…ili nismo.

A kao osnovno polazište, pre prvog i drugog, činjenica: sve to bezmalo već znaju ili osećaju čak i klinci koji ne umeju još uvek da čitaju i pišu niti da koriste Internet, a i do Tetke neće doći još ojha godina… jer oni znaju da daju i primaju poljupce najčistije i najlepše na svetu.

Ja bih malo da vas zabavim zanimljivostima, raznežim jednom divnom pričom i na kraju zamislim pitanjem.

– Poljubac u obraz angažuje svega dva mišića, dok strastveni „filmski“ zahteva „mučenje“ čak 35 mišića lica, vrata i glave. Dakle, kome treba fejslifting kada je ljubljenje potpuno efikasna metoda?

– Frojd je smatrao da poljubac simbolizuje hranu, pa njegovo uskraćivanje partneru uskraćuje i emotivnu hranu, bliskost;

– Poljupci utiču na celokupno stanje organizma, oslobađaju od stresa, podmlađuju kožu, Japanci su dokazali da se od razmene poljubaca sa svojim voljenima povlači ekcem i alergijski osip; poljupci pojačavaju cirkulaciju i podižu telesnu temperaturu. Ali i krvni pritisak, pa pripazite malo…

– Ljubeći se u usta razmenimo preko 20 miliona različitih mikroorganizama… mada ja ne bih brojala, ne sviđa mi se toliko precizna  analiza;

– Eskimi, Maori i Polinežani „ljube“ se dodirivanjem vrhom nosa;

– Papuanci ne poznaju klasičan poljubac – vrhunac intimnosti im je grickanje trepavica;

– U nekim Nigerijskim plemenima poljubac se doživljava kao kanibalistički napad i kažnjava se bičevanjem;

– U većini afričkih plemena strahuje se da se poljupcem ne izgubi duša, jer su usta njen izlaz;

– Na ostrvu Hokaido nežnosti umesto poljupcem češće razmenjuju ujedanjem;

– Na Baliju je od poljupca intimnije upijanje mirisa druge osobe;

– Osim čoveka, jedine vrste koje poznaju poljubac u usta su neke vrste majmuna i mačke;

– Naučna grana koja proučava ljubljenje naziva se filematologija (da, i to postoji) a međunarodni dan poljupca je 5. februar;

– Najduži poljubac na svetu trajao je 30 sati, 29 minuta i 27 sekundi bez prestanka;

Bajke u kojima poljubac budi iz mrtvih, pretvara žabe u prinčeve (ipak su to bajke) zveri u divne mladiće, otapa zaleđena srca… već svi znamo, ali,  naletela sam na jednu divnu, nežnu priču koju nisam do sada pročitala, a od koje je i počelo moje razmišljanje o ovom tekstu, te poželeh da je podelimo:

„Početak priče ide daleko u prošlost, kada je neki čovek kaznio svoju petogodišnju ćerkicu jer je izgubila neku vrlo dragocenu stvar, a novca je u ono vreme bilo vrlo malo.

Bio je Božić. Devojčica je ocu donela malenu kutiju na poklon i rekla: “Tata, ovo je za tebe!” Ocu je bilo vrlo neprijatno jer nije očekivao od ćerke bilo kakav poklon, a kada je otvorio kutiju i zavirio u nju, video je da unutra nema ničega. Jako se naljutio. Ćerku je strogo prekorio i rekao joj: “Ako već nešto poklanjaš, onda se potrudi da nešto i staviš u kutiju. Ne možeš tek tako poklanjati praznu kutiju!”

Devojčica ga je tužno pogledala i suznim očima rekla: “Ali tata, kutija nije prazna. Do vrha sam je napunila poljupcima samo za tebe.” Otac je bio ganut do suza. Kleknuo je pred ćerkicu, snažno je zagrlio i zamolio za oproštaj.

Do kraja života čuvao je tu kutiju pored kreveta i uvek kada se osećao izgubljeno i očajno, uzeo bi je, otvorio, i iz nje uzeo jedan poljubac i setio se ljubavi koju je ćerka samo za njega upakovala unutra.“

I napokon dođoh do pitanja: pretpostavljam da svako od nas ima neki „tajni“ znak, nešto što odaje naše telo, a po čemu nam srce prepoznaje i um priznaje potpunu privrženost i ljubav koju smo poklonili drugom biću.

„Tajni“ znak moje ljubavi je nežan poljubac u dlan… ređi nego crveni dijamant i tim dragoceniji…a imate li vi svoj „tajni“ poljubac?

Autor: Tamara Gočmanac

 

2 comments

  1. Uhhhh ja mnogo volim da iskazujem neznost – svim ljudima koje volim 🙂 I stalno se ljubim.
    Eto, mozda omiljeni mi je u oci 😉

  2. Taj mi drugi po redu 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*