Kako ublažiti simptome gripa

Polako ulazimo u sezonu gripa od čega ćemo se vrlo teško sačuvati naročito ako smo tokom posla vezani za kontakt za ljudima, a grip neće zaobiči ni decu, deca predškolskog i školskog uzrasta najlakše obole. Virus će nas vrebati na svakom koraku, u vrtićim, školi, na poslu, u redovima u supermarketima, poštama, u gradskom prevozu.

Kao što znate, virusi imaju svoj “rok” trajanja u organizmu, znate onu narodnu – lečio ga, ne lečio, traje sedam dana, pa nam ostaje samo da te dane sebi što više olakšamo, i povedemo računa da ne dođe do komplikacija.

Da bi ste se što bolje izborili sa virusom, tih dana se odmarajte što više, mirujte i izbegavajte fizičke aktivnosti.

Odličan “lek” koji će vam davati snagu je domaća pileća supa, nikako vrela već mlaka.

Kao što znamo, beli luk je odličan ubica virusa, ali, nažalost, nije ukusan, odnosno previše je jak da bi mogao da bude konzumiran sirov, zato  probajte ukusne bruskete koje ćete napraviti tako što ćete ispeći hleb a zatim ga dok je još vreo premažite polovinom češnja belog luka, a zatim preko namažite margarin.

Crni luk takođe ublažava simptome gripa, pijte “lukovinu”, po starom, oprobanom receptu, dve glavice crnog luka u ljusci isecite na četiri dela i kuvajte u 6 dcl vode sve dok se tečnost ne prepolovi. Lukovina će pomoći kod  iskašljavanja. Lukovina je takođe nešto što ne prija svima, umesto ovoga možete sitno iseckati manju glavicu luka i umešati u sok od paradajza.

Da biste ublažili bol u grlu, razmutite kašiku morske soli u 2 dcl vode i ovim rastvorom nekoliko puta dnevno ispirajte grlo. Ovo će vam moža naterati suze na oči ali osetićete “olakšanje” prilikom gutanja.

Ako imate problem sa ždrelom, odličan lek je da pojedete limun, opet stvar zbog koje ćete plakati, ali ima neverovatno dejstvo.

I naravno, ne zaboravite med, koristite ga za zaslađivanje čaja, umesto šećera, ali nikako ne stavljajte med u vreo čaj jer ćete tako “ubiti” sve lekovite sastojke meda.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *