Home / Kafa sa tetkom / Gulaš sa makaronama
Gulaš sa makaronama

Gulaš sa makaronama

Potrebno (za 4 osobe):

400gr mesa (svinjsko od buta, juneće ili pileće bez kostiju)

2 glavice crnog luka

2 čena belog luka

1 šargarepa

2 dl paradajza iz flaše (može i kečap ili paradajz pire)

kašika brašna, malo hladne vode, dve kašike maslinovog ulja

začini po ukusu:

-origano

-šareni biber

-peršun

-vlašac

-makarone po želji.

Priprema:

U šerpu sipati dve kašike maslinovog ulja. Kad se malo zagreje dodati sitno iseckan crni luk. Meso i šargarepu iseckati na kockice i dodati u luk kad se malo uprži i postane staklast. Posoliti ili malo začiniti. Dodati šolju vode i ostaviti da se dinsta na tihoj vatri uz povremeno mešanje. U zavisnosti od vrste mesa (junetini treba najviše a piletini najmanje vremena), na 2/3 dinstanja, u masu dodati sitno iseckan beli luk, paradajz iz flaše (kečap ili paradajz pire, i naliti još dve čaše vode. Ostaviti da se krčka još petnaestak minuta. Zatim dodati origano, biber, vlašac, peršun se uvek dodaje na kraju kuvanja. U činijici zamutiti takozvanu „hladnu zapršku“, odnosno, kašiku brašna umutiti sa malo hladne vode. U gulaš koji krčka polako sipati umućeno brašno i neprestano mešati, dok se ne zgusne. Tako se izbegava zapržavanje hrane i nepotrebno prženje u ulju, a jelo dobija željenu gustinu.

Makarone skuvati prema uputstvu proizvodjača i odmah isprati u hladnoj vodi i procediti, kako se ne bi zalepile.

Servirati uz dodatak pavlake ili rendanog kačkavalja.

 

3 comments

  1. Ja polijem crnim vinom … mislim , gulaš a ne sebe! 🙂

  2. nice nice good 😀

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*