Gospin plašt u službi žene

Danas vam predstavljamo od davnina među ženama veoma cenjenu lekovitu biljku, koja, samo joj ime kaže, svoju funkciju ima kao lekovito sredstvo koje štiti pre svega od tzv. „ženskih“ oboljenja.

Gospin plašt (vrkuta, virak) prirodni je antiseptik, adstrigent (ima svojstvo zatezanja tkiva), antibakterik, antiviral, antiinflamatorik, dijetetik, diuretik, detoksikant i stiptik (skuplja kožu i male krvne sudove)…

Odvajkada je interesovanje za gospin plašt bilo veliko: alhemičari su iz kapi rose koju je biljka skupljala pokušavali da naprave eliksir mladosti, a  devojke su je nosile kao talisman da bi sačuvale lepotu i mladost. U germanskoj mitologiji biljka je posvećena Friggi, boginji prirode i plodnosti. Arapske žene veruju da im čarobna moć gospinog plašta daruje dobar izgled i mladalačku  svežinu.

Gospin plašt je biljka za zarastanje rana, potpomaže lečenje ženskih bolesti kao i svih vrsta krvarenja. U biljnoj medicini vrlo popularna je kod žena u Evropi, Americi i Aziji, kako zbog verovanja u njenu čarobnu moć, tako i zbog dokazanog lekovitog delovanja kod navedenih tegoba.

Stari je lek za groznicu i probleme sa želucem i crevima, kao obloga ili prašak koristi se za  lečenje rana i upalnih procesa na koži,  gnojnih bubuljica, kao kupka za ispiranje nečistoće s lica i njegovu negu, a novija naučna istraživanja pokazuju da je gospin plašt izuzetno delotvoran i kod različitih upalnih procesa kojima su uzročnici virusi i kao dodatak dijetetetskim režimima.

Pomaže u regulaciji menstruacije i kod krvarenja prouzrokovanih vaginalnim iritacijama, pošto gospin plašt sadrži tanin koji steže tkivo.

Virak reguliše menstrualni odliv, služi za jačanje materice, pomaže lečenju bolne menstruacije, regulisanju sekreta (belog pranja), a nezamenljiv je kao čaj koji olakšava tegobe u menopauzi, pubertetske tegobe devojčica, štiti od pobačaja i olakšava porođaj.

Poznato je još i da je virak biljka koja sadrži razne minerale, tanin, eterično ulje, dosta vitamina C, razne kiseline, te je veoma koristan za jačanje celokupnog organizma, naročito kod anemičnih i malokrvnih osoba, a uz pomoć čaja od gospinog plašta reguliše se i višak telesne težine.

Priprema čaja od gospinog plašta je veoma laka: kafenu kašičicu osušenih listova preliti sa 2 dl ključale vode, poklopiti da odstoji 5-10 minuta, procediti i piti u malim gutljajima. Preporučena doza čaja je dve šolje dnevno.

Autor: Tamara Gočmanac

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *