Home / Kafa sa tetkom / E – rad „digitalnih nomada“
E – rad „digitalnih nomada“
nokhoog_buchachon / FreeDigitalPhotos.net

E – rad „digitalnih nomada“

Ako bi vas neko pitao da li biste pristali na rad od kuće, da ne odlazite u kancelariju i da nemate radno vreme, sigurno bi vam u trenutku proletelo kroz glavu kolike su to uštede, nema oblačenja, šminkanja, gužvi, izbeći ćete one dosadne priče u kancelarijama, sitne svađe i ogovaranja, ionako je sve što vam je potrebno u vašem laptopu. Moći ćete da se naspavate i da radite u bilo koje doba dana, onda kad poželite, kad se osećate orno, važno je da posao bude završen. Pre nego što kažete da, ako vam ovo neko ponudi, razsmislite o tome da radeći od kuće nikako ne možete da gurnete u stranu kućne obaveze i da će vaša deca vrlo teško shvatiti da u određenom trenutku ne treba da vas uznemiravaju jer radite, a o rodbini i komšijama da ne govorimo.

Ali, ako možete da organizujete svoje vreme, ideja uopšte nije loša. S obzirom da smo digitalizovani, da se mnogo poslova danas obavlja preko Interneta, da tako možete čak da obavite i intervju koji se nimalo neće razlikovati od onog uživo, rad od kuće, odnosno ideja da bi sutra mogli da budete vrlo produktivna vrsta „digitalnog nomada“ uopšte nije loša.

Kriza koja već par godina drma ceo svet naterala je mnoge kompanije da smanje broj zaposlenih kao i investiranja u poslovne zgrade, odnosno nekretnine firme i, naravno, opremu za kancelarije koja podrazumeva mnogo toga, tako da sve više njih svojim zaposlenima ili budućim saradnicima nude rad od kuće u kancelariji koja je teška nešto više od jednog kilograma, odnosno na laptopu, preko Interneta.

Za razliku od ne tako davnih vremena kada su odgovorna lica visila nad glavama zaposlenih proveravajući da li je posao završen u roku i onako kako treba, danas vas niko neće požurivati, nećete se sekirati da ne možete zbog nezavršenog posla stići na vreme da uzmete dete iz vrtića, ako možete da se organizujete, potrebno je samo da određenog dana ili u određeno doba dana, vaš projekat, rezultati, budu poslati na određenu Internet adresu.

Možete raditi u kući, omiljenom kafiću, parku, možete otputovati bilo gde, gde god da ste važno je da završite svoje obaveze.

Mnoge kompanije u svetu ponudile su svojim radnicima probni rad od kuće, odnosno da ne dolaze u kancelariju, i određen rok do kog moraju da se izjasne da li pristaju da rade na takav način što bi podrazumevalo samo sastanke jednom nedeljno kako bi se sumirali rezultati, i najverovatnije kako bi ljudi ipak zadržali taj osećaj da pripadaju nekoj firmi.

Dok se kod nas pristup Internetu u restoranima i kafićima reklamira uglavnom kao dodatna zabava, odnosno nešto što će obesmisliti druženje, digitalizacija ovih mesta u svetu ima prvenstveno za cilj da se „digitalnim nomadima“ omogući rad.

Mnogi eminentni restorani u svetu su uvođenjem besplatnog bežičnog interneta za svoje posetioce uvideli u tome svoj dobar profit. Oni beleže profit, kompanije koje sprovode eksperiment e-rada beleže povećanu produktivnost što naravno dovodi i do povećanog profita.

Mnoge kompanije već imaju 30% zaposlenih koji se vode kao e-radnici, a moto im je – nije važan put do postizanja rezultata već rezultati.

Ako vam neko ponudi da više ne odlazite u kancelariju, ne paničite, možda samo idu koracima onih koji su već utvrdili da ovakav način rada ima svojih prednosti.

I, naravno, razmislite da li možete da organizujete svoje vreme tako da zaista budete produktivni između spremanja doručka i ručka.

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*