Deca i Internet

Danas je Internet neodvojivi deo dečijeg odrastanja i obrazovanja, možete videti vrlo malu decu, koja još ne znaju sva slova kako odlično barataju online igricama, ali šta je sa onom većom decom?

Internet je izvor informacija, može igrati veliku ulogu u razvoju i obrazovanju dece, ali sti tako nosi mnogo opasnosti koje vrebaju iz monitora. Dakle, Internet može biti dobro mesto i može biti vrlo loše mesto na kome deca provode svoje vreme.

Pored surfovanja, današnja deca mnogo vremena provode na društvenim mrežama, neke svetske statistike pokazuju da deca već u uzrastu od dvanaest godina 50% vremena koje provedu na Internetu provode na nekoj društvenoj mreži.

Samo jedna slika može biti ono što će vaše dete odvući na neko Internet mesto na kome uopšte ne treba da bude, odnosno na mesto koje može za dete predstavljati opasnost. Najveća opasnost leži u tome da će vaše dete imati kontakt sa nekim pornografskim ili pedofilskim sadržajem, zbog čega kasnije može biti uznemiravano, što će kod njega, naravno, dovesti do osećaja straha.

Prvo i osnovno što morate naučiti svoju decu je da je na Internetu lako sakriti identitet i da se iza nekoga ko se predstavlja kao vršnjak vašeg deteta može kriti odrasla osoba koja uopšte nema dobre namere. Zbog toga dete mora znati da ne sme otkrivati informacije o sebi, svojoj porodici, adresu, da ne sme nikome dati svoj broj telefona ili reći u koju školu ide, kao i da nikome ne treba da šalje svoje fotografije ili fotografije porodice.

Neko ko deluje sasvim dobronamerno to možda radi samo da bi pridobio poverenje vašeg deteta. Ne zaboravite da su deca u adolescentnom periodu sklona tome da više veruju drugima nego roditeljima, to je period kada počinju da se osećaju kao odrasle osobe i ne vole baš mnogo prigovaranja, a roditelji baš u tom periodu najviše prigovaraju. Na Internetu mogu sresti osobu koja ih “razume” i tako se polako filtrira u njihovu svakodnevicu.

Ako ste od onih roditelja kojih ima mnogo, a koji govore – eno ga, ceo dan visi na kompjuteru, ne skida se sa Interneta, šta li tamo radi, nemam pojma šta radi, rizikujete da vaše dete zaista upadne u kandže neke osobe koja mu ne misli dobro.

Zbog toga bi bilo dobro da vodite računa šta vaše dete radi i koje sajtove posećuje. Koliko brinete da imate dobar antivirus kako biste zaštitili svoj kompjuter, bar toliko se pobrinite da zaštitite svoje dete.

Bilo bi dobro da povremeno proverite koje je sve sajtove posetilo vaše dete i da porazgovarate sa njim ako vidite da je surfujući i četujući stiglo do sadržaja neprimerenog svom uzrastu. Isto tako bi bilo dobro da odvojite vreme i ponekad surfujete sa svojim detetom.

Više o tome kako zaštititi dete na Internetu možete pročitati  u tekstu I za decu i za roditelje.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *