Alergije na farbe za kosu

Ovih dana u medijima se dosta polemiše o slučaju koji se desio u Britaniji:

Britanka stara 38 godina pala je  u komu posle nanošenja farbe za kosu firme Loreal, Preference.

Loreal  Srbija je dao svoje  saopštenje u kome ne daje nikakve konkretne informacije u vezi sa ovim slučajem, zbog nedostatka  zvaničnih informacija, a oglasila se i Sanitarna inspekcija Ministarstva zdravlja sa informacijom da se sve farbe za kosu redovno kontrolišu.

Kao direktan krivac, za ovaj nesrećni događaj, označeno je jedinjenje parafenilenedijamin (PPD), koje se nalazi u gotovo svim farbama za kosu.

Po nekim informacijama, što je nijansa koja se želi postići farbanjem kose tamnija, to je veća koncentracija ovog  jedinjenja. Na tržištu su se pojavile nove vrste farbi  bez amonijaka, koje manje oštećuju kosu ali i  sadrže ovo jedinjenje.

Sem u farbama za kosu, koristi se i u drugim vrstama boja, tekstilnim bojama, nekim prozvodima dekorativne šminke tamnih boja, u tonerima za fotokopiranje kao i  bojama za tetovažu.

PPD je obično u formi kristala ili praha, bele ili neke veoma svetle boje a u hemijskom procesu koji dovodi do oksidacije menja boju najpre u crvenu zatim u braon i nakon toga u crnu.

Poznato je da najčešće izaziva alergijske reakcije  na koži i zato svaka boja za kosu u uputstvu sadrži upozorenje da je potrebno najpre se testirati, to jest, naneti malu količinu na kožu i ostaviti je duže vreme (u zavisnosti od proizvođača, 24-48 sati) radi svake sigurnosti i izbegavanja eventualnih komplikacija.

Ovo je sasvim dobar povod za pitanje:

–          Kada ste testirali boju za kosu na koži, pre nego što ste je naneli na kosu?

Svaki organizam drugačije reaguje, neki je više sklon alergijama, neki manje, preporuka kvaliteta određenje farbe za kosu nije dovoljna. Važno je proveriti, posebno ako se odlučimo da koristimo neki novi tip ili brend boje za kosu.

Još važnije je istaći da se donja granica farbanja veoma snizila i da često veoma mlade, ne  devojke, nego devojčice, počinju da se farbaju.

Bez obzira da li farbaju celu kosu ili samo poneki pramen, za alergijsku rekaciju nije potrebno mnogo.

Postoje i farbe, koje se reklamiraju kao potpuno prirodne. Savet je oprez i pažljivo čitanje deklaracije.

Za sada, kao jedino prirodno sredstvo za trajno farbanje kose se može preporučiti kana (uz napomenu da se alergije javljaju i na prirodne supstance).

Kana se od davnina koristi u ove svrhe. To je prah, koji se dobija od istomene biljke. Dobijaju se uglavnom tamno crvene nijanse, ali uz dodatak kafe, ruskog čaja, kamilice, mogu se postići i neke varijacije.

Sem za farbanje kose, kana se koristi i za tetoviranje.

Pošto je tatoo izuzetno moderan i ponekad stvar prestiža, mnogi saloni nude  opciju  „prirodnog tetoviranja“ kanom.

Međutim – vraćamo se na početak priče, oprez!

Kanom se mogu dobiti samo crvene nijanse, da bi se dobile crne, kana se meša sa  PPD i opet smo na početku priče. Alergijske rekacije su kod tetoviranja mnogo češće, tako da se tu posebno savetuje oprez i testiranje.

Šta vi mislite, da li su farbe za kosu bezbedne i da li je tetoviranje neophodni ukras u današnje vreme?

Autor: Dragana Amarilis

 

5 comments

 1. Secam se da mi je mama objasnila, kad sam prvi put pozelela da se ofarbam u crno, da je svaka farba stetna i da moram malo boje da nanesem na unutrasnji deo podlaktice i da ako mi se tu posle nekog vremena pojavi crvenilo to znaci da ne smem da koristim tu farbu. Taj prvi test je prosao dobro, ali sam poucena tim recima isti test uradila kad sam mnogo godina kasnije resila da iz prirodne boje predjem u plavu. Izabrala sam bas Loreal Preference farbu bez amonijaka i nije bilo alergije. Takodje, radila sam privremene tetovaze kanom u salonima gde su mi takodje pre toga uradili slican test koji napravio nikakvu reakciju.

  Koliko cujem od drugarica, veoma je mali broj onih koje zaista probaju da li su alergicne na farbu ili sminku. A i one koje probaju su uglavnom iz grupe vec alergicnih na nesto (kikiriki, orahe, penicilin…) Ocigledno je da vecina zena misli „pa to je samo farbanje, sta tu moze da se desi lose osim da ne ispadne dobra boja“.

  Slicna stvar je sa tetoviranjem, danas svaka devojcica ima neku trajnu saru na kozi. Imam dobru drugaricu koja je uradila povecu tetovazu na ramenu u zavrsnoj godini srednje skole. I skoro mi je rekla da ima dana kad mnogo mrzi tu saru na kozi. Bilo joj je lepo u pocetku, ali onda je shvatila da se, kako je i sama rekla, oseca kao da ne moze da skine mindjuse koje joj se ne uklapaju bas sa svim sto obuce. Tuzna istina je da devojke ne razmisljaju o tome da ce tetovaza biti na njima zauvek i da nece uvek biti tako cool kao onog dana kad je urade.

 2. Decenijama se farbamo,a prvi put se javnost obaveštava da je neko imao veliki problem sa bojom za kosu. I baš Loreal, jedan od najpoznatijih i najskupljih proizvođača. Sumnjam da se možda radi o antireklami, kako bi se favorizovale druge kompanije. Danas za svaku stvar postoji reklama i antireklama. Šta je istina čovek mora sam da proceni, i ponaša se u skladu sa svojim mišljenjem i osećajem.

 3. Koristim Loreal farbu za kosu, ali sam je naravno, prije upotrebe testirala. Za kanu sam čula nekad davno, neke moje prijateljice je koriste,kažu da je odlična, ali je ja nisam nikada probala. Farbanje sa kanom traje cijeli dan, a toliko vremena baš nemam 🙂
  Koliko su farbe bezbjedne? U svemu oko nas je hemija, hemija i samo hemija…

  Tetovaže… nemam ih, ali volim da ih vidim (na nekome drugom).
  Slažem se da su granice pomjerene i da jako mlade osobe rade tetovaže ili farbaju kosu. To mi se ne dopada, ali ta djeca imaju pored svojih „uzora“ i svoje roditelje koji trebaju da im objasne koliko je štetna ta hemija u tetovažama i bojama za kosu. Poznata mi je činjenica da tetovaže prodiru do kostiju i tu trajno ostaju i to svojoj djeci stalno pričam.

 4. Moram da podelim iskustvo sa vama. Pre par dana sam se farbala sa lorealovom farbom koju sam i ranije koristila ali ovog puta je bilo drugačije. Posle farbanja, šišanja i feniranja počelo je jako da me steže u grudima i to je trajalo više od pola sata vremena, a tokom feniranja utrunula mi je leva ruka. To stezanje i bol u grudima se malo smirila i legla sam u krevet ali nisam mogla da spavam jer smo u toku mog feniranja pričali kako je jednoj devojci baš ozbiljno pozlilo posle farbanja, čak se i onesvestila i otekla. I tako dok sam pokušavala da zaspim počeo je svrab na bradi i na oku ali ne uobičajan svrab nego i kao neko bockanje iglom, i morala sam da ustanem i kad sam se pogledala u ogledalo oko mi je oteklo. I tu sam se baš uspaničila jer sa alergijama se ne treba igrati, pošto se nikad ne zna da li je spoljašnja ili unutrašnja koja može da te uguši. No primila sam inekciju od alergije i sada sam ok, međutim od sada isprobaću farbu pre svakog farbanja a mislim da lorealove neću više da koristim. Pošto za onu devojku što smo pričali o njoj tokom mog farbanja isto je koristila lorealovu farbu za kosu. Moj predlog, za svaki slučaj testirajte farbu.

 5. Dobila sam veoma jaku alergiju na PPD, bila sam potpuno natecena, a levo oko mi je bilo potpuno zatvoreno. Provela sam nedelju dana u bolnici jer otok nije hteo da splasne. Pre ovoga sam imala takodje reakciju i na tetovazu od kane, gde mi se sve isto desilo ali na nozi.. Treba se obavezno prvo isprobati ono sto se nanosi i biti veoma pazljiv :/

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *