Home / Kafa sa tetkom / Mušmula, zaboravljeno voće
Mušmula, zaboravljeno voće

Mušmula, zaboravljeno voće

Novembar mesec, zima kuca na vrata. Sa zimom i niskim temperaturama idu i prehlade, virusi. Kako ćemo se boriti ? Prirodna zaštita je C vitamin. Uobičajeno je da se snabdemo limunom, pomorandžama, mandarinama.

A da li će se neko setiti mušmula?

Ko još danas jede mušmule?   

Nema puno onih, koji će u današnje vreme pozitivno odgovoriti na ovo pitanje.

Mušmule, omiljeno voće prve polovine 20-og veka i unazad, do početaka naše ere, polako i sigurno nestaje sa ovih prostora.

Mespilus germanica  je latinski naziv za mušmulu. Iako u nazivu ima germanica, poreklo ovog voća se vezuje za  Malu Aziju i obale Crnog i Kaspijskog mora.      

Sama voćka, koja spada u porodicu ruža i u bliskom srodstvu je i sa jabukom i kruškom,  u Srednjem veku je bila rasprostranjena širom Evrope, uključujući i naše prostore. Osim prijatnog ukusa, osobina koja je uticala na širenje ovog voća je bila održivost. Kao i dunja, mušmula je mogla jako dugo da se održi, bez savremenih uređaja, kao što su frižideri i zamrzivači.

Naziv, koji mi koristimo za ovo voće je preuzet iz turskog jezika muşmula.

Inače,  ovo voće je bilo jako popularno u Engleskoj, pa su o njemu pisali i pominjali ga mnogi poznati engleski pisci, uključujući i Šekspira. Nažalost u većini slučajeva, mušmula se smatra, u engleskoj književnosti, simbolom prostitucije.

Pravilo, koje postoji u narodnoj tradiciji je da se mušmule beru kada lišće počne da nestaje sa drveća.

Takođe se smatra da je mušmula odlična za poboljšanje vida, da čisti jetru i bubrege, da je dobra za krvnu sliku. Ponegde se sprema i liker od mušmule. Ali za razliku od drugog voća, kod nas ne postoji tradicija pravljenja džemova  ili pekmeza od mušmule.

Sa pojavom organske hrane na Zapadu, interes za mušmulu se ponovo povećao, kako za samo voće, tako i za proizvode od nje. Razlog je taj, što je ovo veoma otporna voćka, koja gotovo uopšte ne traži hemijska sredstava niti bilo kakvo đubrivo za rast i obilan prinos.

 

Autor: Dragana Amarilis  

3 comments

  1. Mljac, mušmulice 🙂 Baš sam ih u nedelju jela, prvi put ove godine :))

  2. Mušmula je rasla u dvorištu mog dede, i to mi je voće koje jedem onako, sa merakom, valjda zato što me vraća u detinjstvo a i zato što je tako ukusno…tako da, kad mi neko kaže „Jedi mišmule!“ ja se uopšte ne vredjam, baš mi lepo. 🙂

  3. U ovom clanku imate sliku nespule a govorite o musmuli.
    Nespula je proljetno voce a musmula jesensko. Pozdrav

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*