Roditelji protiv “Tokidoki” Barbi lutke sa tetovažom

Kompanija Mattel izbacila je na tržište najnoviju Barbi lutku, obučenu u tuniku sa printom koji podseća na lobanju, iznad ukrštenih kosti nalazi se srce umesto lobanje, roze mini suknju, helanke, srebrne sandale i u rukama nosi firmiranu tašnu. Kosa joj je ofarbana u roze boju, kao Lady GaGa, a prati je reklama da je ovako obučena spremna za provod.

Ono što je izazvalo negodovanje roditelja je što ova Barbi ima pirsing i tetovaž,e pa roditelji smatraju da je ova lutka negativan model za decu, iz udruženja roditelja poručuju da Mattel nije smeo da pusti u prodaju Barbi sa stalnom tetovažom s obzirom da znaju da je Barbi uzor milionima devojčia šriom sveta.

Uz ovu Lutku ide i kuca, zaštitni znak Paris Hilton,  tako da roditelji upozoravaju da je ova lutka pravi primerak loše devojke, i da je Mattel kompanija morala o tome da vodi računa.

Pošto ovo nije prvi napad na Mattel i model Barbi lutke koje izbacuju, psiholozi izjavljuju da roditelji previše očekuju od obične lutke, da je kritika roditelja preterana i da ne mogu da se oslone na to da će njihove ćerke vaspitavati lutka i biti im uzor kad odrastu.

Barbi jednostavno prati modne trendove, i odrasla je osoba, naglašavaju psiholozi, pa samim tim ima pravo i da se tetovira.

Bez obzira na kritike roditelja i njihovih udruženja, ovaj model Barbi lutke koji je koštao 50 dolara je odmah rasprodat.

Ovo nije prvo negodovanje ove godine na poslovanje kompanije Mattel, Grinpis ih je optužio da su odgovorni za krčenje prašume u Indoneziji pošto su lutke pakovane u kutije koje se prave od drveta posečenog u ovim prašumama.

Kampanja je išla tako daleko da je čak poručivano i Kenu, Barbinom dečku, da treba da razmisli da li je dobro da provede život sa devojkom koja je odgovorna za krčenje šuma. Iz Mattela su na ove optužbe odgovorili da se 96% njihovih pakovanja pravi od recikliranog materijala i da predviđaju da će do 2015. godine taj procenat porasti na 100%.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *