Home / Porodica i zdravlje / Radite na prevenciji – mesec borbe protiv raka dojke
Radite na prevenciji – mesec borbe protiv raka dojke

Radite na prevenciji – mesec borbe protiv raka dojke

Naša tela su sačinjena od milijardi ćelije koje rastu i množe se na miran način i stvaraju se same tamo gde je potrebno. Rak nastaje kad ovaj proces krene naopako, odnosno kad ćelije počnu nekontrolisano da rastu i da se razmnožavaju.

Rak dojke može imati mnogo simptoma ali se najčešće otkriva na osnovu zadebljanja, čovirića na tkivu dojke. Ako se otkrije na vreme rak dojke je izlečiv i može se sprečiti da se kancerogene ćelije prošire na druge delove tela.

Rak dojke se deli na neinvazivni – onaj koji nije razvio sposobnost da se širi izvan dojke i obično se otkrije na mamogramu, i invazivni – onaj koji  se širi van dojke. Invazivni rak dojke čini 80% svih slučajeva raka dojke. Rak dojke se obično širi kroz limfne čvorove ili kroz krvotok i onda se govori o metastazi raka dojke.

Tačni uzroci nastanka raka dojke nisu poznati, uglavnom se vezuje za porodičnu istoriju raka dojke mada su sve češći slučajevi da oboljevaju žene koje u porodici nisu imale slučajeve ovog oboljenja.

Rak dojke se leči hiruškim metodama, hemoterapijom, i radioterapijom (zračenjem), odnosno kombinacijom sve tri metode.

Danas se za otkrivanje raka dojke uglavnom koristi skrining metoda mamografom, ultrazvuk i termografija. U Britaniji do kraja godine treba da bude odobren novi tip skenera za otkrivanja raka dojke koji će dijagnostifikovati pojavu raka pomoću infracrvenih zraka i termalne tehnologije, za koji kažu da će biti efikasniji od standardnog mamografa, u čiji razvoj su dva britanska milijardera uložila 11 miliona funti nakon što su u porodicama imali slučajeve raka dojke.  Tokom istraživanja i razvoja ovog skenera utvrđeno je da u 92 odsto slučajeva otkriva rak dojke u odnosu na mamogram koji rak dojke otkriva u 80% slučajeva.

Iako se često govori o prevenciji raka dojke, ne postoje lekovi koji mogu provereno mogu sprečiti nastanak ovog oboljenje. Dva odobrena leka koja se na zapadu koriste kao prevencija raka dojke Temoksifen i Raloksifen se nisu pokazali kao dobri sbog neželjenih dejastava, zgrušavanja krvi i bolova u kostima. Novi lek koji čeka na odobrenje kod žena izaziva valunge, tako da je većina njih izjavila da ne bi uzimala ovaj lek.

Najsigurniji način da sprečite bolest su redovni samopregledi i odlasci na kontrole. Ovo je mesec borbe protiv raka dojke, radite na prevenciji. Ne zaboravite, jedna od osam žena svakog meseca oboli od raka dojke.

Pogledajte video – Internet vodič koji pomaže da bolje razumemo rak dojke.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*