Priroda misli na sve

Godišnja doba sa promenom vremena donose i promene u garderobi, onoga što kupujemo, a naročito  promenu onoga čime se hranimo.

Iako zadnjih godina tokom čitave godine možemo da kupimo sve vrste voća i povrća pa samim tim ništa od toga više ne može da nosi titulu „sezonsko“, da li pravite razliku između paradajza koji jedete u avgustu i onog koji jedete u januaru, između jagoda koje jedete u junu i opet u januaru, grožđa, lubenica, paprike, svega onoga čemu na našem podneblju nije sezona? I da li nekada, kad posegnete za jagodama u januaru mesecu pomislite kako su gajene te jagode da bi bile zrele u januaru?

Neki zagovornici zdrave ishrane govore da ne treba jesti ništa što ne uspeva na našem području, pa tako od južnog voća preporučuju samo mandarine i limun, jer ovde uspevaju, vodeći se time da smo genetski predodređeni za određeno voće i povrće. No, pošto smo već navikli na sve, i sve može da uspe pod određenim uslovima, više ne razmišljamo o tome da je jagodama vreme u junu, grožđu u septembru, paradajzu tokom leta, ne pitamo se odakle to stiže, mnogo više pažnje posvećujemo mleku za telo nego onome što unosimo u organizam.

Priroda se pobrinula za sve, iskoristimo ono što nam daje.

Jesen je vreme bundeve koja je bogata vitaminiba E i C, i ima vrlo malo kalorija.

Cvekla pomaže boljem varenju, bogata je gvožđem, kalijumom i mineralnim solima.

Jedite grožđe, uskoro ga neće biti na pijacama, moći će da se kupi samo u supermarketima. Grožđe je bogato vitaminima C i B, kalcijumom i gvožđem, pravi je prirodni antioksidant , reguliše varenje a bije ga glas da je i eliksir mladosti.

Karfiol takođe sadrži vitamine C i B, bogat je kalijumom, fosforom i sumporom, a sadrži i tocijanit, glukozinat i sulforafan koji deluju preventivno protiv raka.

Paprika je prirodan izvor vitamina C, ima ga dvostruko više nego u limunu i pomorandži.

Još uvek možete naći smokve koje su prirodan laksativ, bogate su gvožđem.

Na našim pijacama možete naći i nar,  iako nije voće sa našeg područja, sok od nara daje sjaj koži, a kora nara je odlična protiv dijareje. Oljuštite jedan nar, isecite koru na kockice i osušite na mestu zaklonjenom od sunca. U slučaju dijareje, dve tri gockice kore kuvajte u 2 dcl vode,  zasladite i popijte, osećaćete se preporođeno.

I da ponovimo, priroda misli na sve, naše je samo da je iskoristimo, zato na pijace!

Boje na našem stolu će nas potpuno okrepiti. Ako ste čitale o lečenju bojama, boje i nijanse jesenjeg voća i povrća pomažu da naše telo oslobađa endorfin, hormon sreće, žuta (limun) i narandžasta (bundeva) nas čine srećnima, zelena (paprika) i ljubičasta (kupus) nas teraju da se opustimo.

Korpe u ruke!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *