Pizza

Napraviti pizzu u kući je prava umetnost, kako god da napravite testo ono neće biti tako dobro kao kad pizzu jedete u pizzeriji ili nekom restoranu. Ako pomislite da odustanete jer vam ne ide od ruke, znajte da problem leži u peći za pečenje i da pizza u rerni nikada ne može biti kao pizza pečena u specijalnim pećima, ali može biti sasvim dobra.

Pa da probamo.

Za testo je potrebno:

3 dcl mlake vode

1 kašika ulja

1 kašičica sirćeta

1 kašika soli

1 kesica suvog kvasca

600 – 700 g brašna.

Priprema:

u vodu stavite ulje, sirće, so  i kvasac, promešajte i dodajte brašno. Dodajte brašno sve dok testo prestane da vam se lepi za prste ali vodite računa da ne bude previše tvrdo. Ostavite 40 minuta da naraste. Kad je testo naraslo podelite ga na loptice, površinu na kojoj radite pospite brašnom i razvucite testo što tanje a zatim stavite u podmazane plehove. Pizza koju vidite na slici je pravljena tako što su vađeni krugovi prečnika 15 cm, da biste izvadili krugove možete koristiti činiju ili neku tacnu oko koje ćete nožem iseći testo.

Pripremljeno testo treba još malo da naraste, dovoljno vremena će biti dok pripremite sastojke koje ćete staviti na pizzu.

Mali trik – da bi pizza bila što ukusnija, testo premažite tankim slojem pavlake. Preko toga stavite kečap a zatim ostale sastojke po želji, ali vodite računa da kačkavalj uvek ide na kraju. Dakle, ako koristite standardne sastojke za pizzu, stavljate suhomesnato po izboru, tanko sečene pečurke, kačkavalj, po želji masline i jaje i zatim pospite origanom.

Jedan od boljih nadeva za pizzu je onaj koji pravite od četiri vrste kačkavalja, naravno po vašem izboru, postupak je isti – pavlaka, kečap, origano. Kačkavalj izrendajte i svaku vrstu stavljajte na ¼ testa.

Pizzu pecite najviše 10 minuta u rerni dobro zagrejanoj na 250 C, što znači da sačekate još 10 minuta kad vam lampica pokaže da je rerna zagrejana.

Ako nemate sekač za pizzu, ne koristite nož, nadev će se lepiti i “skidati” sa pizze, umesto noža koristite kuhinjske makaze.

 

One comment

  1. Uvek sam imao problema sa testom. Probaću ovaj recept.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *