Home / Porodica i zdravlje / Pilula za dan posle, prednosti i mane
Pilula za dan posle, prednosti i mane

Pilula za dan posle, prednosti i mane

Kada se pojavila pilula za dan posle reklamirana je kao sredstvo koje će sprečiti neželjene trudnoće i smanjiti broj abortusa.

Ako posmatramo s te strane, bolje je uzeti pilulu za dan posle nego kasnije ići na abortus jer je došlo do neželjene trudnoće. I ovo je jedina prednost ove pilule.

Ženama se savetuje da pilulu za dan posle uzimaju samo u kriznim situacijama, najviše dva puta godišnje. Većini devojaka je poznato kada se uzima tableta za dan posle, studentska poliklinika je puna reklama za ove pilule, u slučaju da su imale nezaštićen seksualni odnos neke od ovih tableta mogu da kupe u najbližoj apoteci.

Farmaceut obično ništa ne pita, njegovo je da proda ono što se nalazi u slobodnoj prodaji. Ginekolozi uglavnom izjavljuju da pilulu za dan posle ne treba uzeti bez konsultacije sa lekarom, međutim retko koja devojka će u panici da će možda doći do neželjene trudnoće ići kod lekara, običnoodlaze do najbliće apoteke a na forumima možete da pročitate da su pilulu za dan posle popile dva, tri sata posle odnosa, i ono što je najalarmantnije koliko često koriste ovu pilulu.

Tableta za dan posle nije kontraceptivno sredstvo i ne može se koristiti  umesto tradicionalnih kontraceptivnih sredstava, da jeste bila bi reklamirana kao kontraceptivno sredstvo.

Istraživanja koja su sprovedena u svetu, nažalost, kod nas se slabo rade istraživanja, pokazuju da samo 8 posto žena koristi dugoročna kontraceptivna sredstva a da se korišćenje tableta za dan posle u poslednjoj deceniji povećalo za 60%.

Pilula je najefikasnija ako se uzme u roku od 24 sata nakon seksualnog odnosa, čak 95%, 85% je efikasna ako se uzme između 24 i 48 ti a 58% ako se uzme između 48 i 72 sata, odnosno u roku od tri dana. Zadatak pilule je da speči neželjeno začeće, dobro je znati da je ona u stvari hormonska bomba, da nije ne bi imala takav efekat.

Naravno, ova pilula ima i neželjene efekte što piše na deklaraciji ali u panici se uglavnom pročita kako je treba pravilno konzumirati.

Neželjeni efekti mogu biti:

glavobolja

mučnina

povraćanje

astenija

bol u grudima

bolovi u donjem delu stomaka

proliv

obilno menstrualno krvarenje  ili

izostanak menstruacije.

Pilula za dan posle se nikako ne preporučuje ženama koje imaju probleme sa jetrom, koje su imale vanmateričnu trudnoću i koje su imale upalu karlice.

Često korišćenje pilule za dan posle može dovesti do steriliteta. Ako pomislite da treba da uzmete pilulu za dan posle jer se nalaziteu fertilnom periodu a imale ste nezaštićen sekusalni odnos, imate dovoljno vremena da pre nego što uzmete pilulu odete kod svog ginekologa i posavetujete se sa njim. Većina žena zna da su plodni dani dva dana pre i dva dana posle ovulacije, međutim nikako ne mogu biti sigurne kada je došlo do ovulacije, čak i kod vrlo urednih menstruacija i pomoću kalendarske metode. Kada se govori o plodnim danima uglavnom se govori o jednom vremenskom razdoblju, samim tim može se desiti da ste pilulu za dan posle uzele bespotrebno.

Ako želite da se zaštitite od neželjene trudnoće, onda je bolje da koristite nešto od tradicionalnih kontraceptivnih pilula koje imaju manju dozu hormona.

Ukoliko odlučite da uzmete tabletu za dan posle bez konsultacije sa ginekologom, obavezno pročitajte o neželjenim efektima.

 

 

8 comments

 1. Ja sam imala loše iskustvo sa pilulom za dan posle, menstruacija mi je kasnila a kada sam je dobila bila je to najčudnija menstruacija koju sam imala. Sledio je odlazak kod ginekologa, iskritikovao me je zbog „gluposti“ i rekao mi da su te pilule šarena laža farmaceutskih kuća, pune sintetičkih hormona. Potom je sledio ultra zvuk na kome su mi otkrili cistu koje mesec dana pre toga na redovnom pregledu nije bilo, još tri odlaska kod lekara, da ne iznosim sve detalje, ne bih je popila više nikada.

  Menstruacije su mi posle toga postale neuredne, ranije su bile vrlo uredne, tako da mi je lekar preporučio da počnem da pijem pilule za kontracepciju, i da bih se zaštitila i da bih malo regulisala ciklus.

  Kad pomislim kroz kakve sam strahove prošla, možda je pametnije ove pilule izdavati na recept.

  Ovako, pored svega sam ispala i glupa što sam popila nešto što reklamiraju svuda kao sigurno i neškodljivo.

 2. Postovani, mozete li mi reci kolike su sanse za trudnocu, s obzirom da dojim jos uvek, ali sam imala nezasticen odnos u vreme ovulacije. Kad najranije mogu proveriti da li sam trudna? Poslednju menstruaciju sam imala oko 1 ili 2 aprila koja je trajala oko 6 dana, a nezasticen polni odnos 18.aprila. Jos uvek beba doji, iako ima 26 meseci..:), ali doji cesto. Zanima me koji su najraniji znaci trudnoce, odnosno kad se mogu najranije pojaviti i kad mogu test uraditi?
  Sve najbolje
  Marija

 3. Pozdrav! poslednju menstruaciju sam imala 5.5. a ciklus mi je na svakih 26 dana. 14.5. imala sam dva odnosa, prvi je bio sa prezervativom a drugi sat vremena kasnije bez zastite i bez ejakulacije,s tim sto se partner samo oprao,nije imao malu nuzdu pa je u kanalima mozda ostalo sperme. popila sam pilulu „dan posle“ 24h nakon tog odnosa, ipak puno mislim o tome da li sam u drugom stanju. nikad do sada nisam koristila nikakvu zastitu sem prezervativa. sada nakon 2 dana od uzimanja pilule osjecam pomalo gadjenje i bol u donjem delu stomaka. nadam se brzom odgovoru.

 4. imala sam odnos 24 u 12h nocu a tabletu sam popila 26 ujutru ali vec 5dan nisam dobila niti mi je bilo muka niti sta !! popila sam je jer moj decko nije znao dali je svr u mene !ako nije al treba da dobijem ili ne???

 5. molim samo da mi sto pre odgovorite??

 6. Pilula za dan posle ne izaziva menstruaciju pre vremena, treba da je dobijete onda kada biste je inače dobili, ali je najbolje da odete kod lekara.

 7. Koja su to „tradicionalna kontraceptivna sredstava“?
  Za koji to vremenski period nešto postaje tradicija?
  Jedino pravo kontraceptivno a i tradicionalno sredstvo je da nemate odnos.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*