Pijte čajeve umesto lekova

Poznato je da smo mi nacija koja nema kulturu ispijanja čaja i da čaj pijemo samo onda kad smo bolesni. Isto tako smo narod koji ne voli da ide kod lekara već sami sebi prepisujemo terapiju i pijemo lekove na svoju ruku, čak i antibiotike.

Redovnim konzumiranjem čaja, bar upola koliko pijemo kafu, mogli bismo da se rešimo nekih tegoba i izbegnemo lekove.

Ranije, dok nisu postojali čajevi u filter vrećicama, čaj se pio tako što bi se bilje prelilo ključalom vodom, poklopilo, a zatim je to ostavljano da stoji 15, 20 minuta. Danas ubacujemo filter vrećicu u čaj i odmah ga pijemo, treba da znate da i čaj kuvan sa filter vrećicom treba da odstoji poklopljen 15-tak minuta, za to vreme će se pčaj prohladiti a važni sastojci će ostati u njemu, neće otići sa vrelom parom što se dešava dok duvamo u čaj da bismo mogli da ga pijemo.

Ako ste previše nervozni i svoju nervozu pokušavate da suzbijete sedativima, sedativi su danas prodavaniji od lekova za bolove, pokušajte tako što ćete ujutru pre kafe popiti čaj od  ruzmarina i lipe.

Ruzmarin je odličan i za detoksikaciju organizma pa možete skuvati  čaj i piti ga, nezaslađen, između obroka, kad god se setite.

Protiv menstralnih bolova dobar je čaj u kombinaciji od hajdučke trave i nevena, preporučuje se da se pije posle obroka, u danima kada imate tegobe.

Protiv nesanice je odličan čaj od kamilice i matičnjaka, pijte ga pred spavanje, ako se budite u toku noći slobodno pored kreveta držite šolju ovog čaja.

Ako još niste probali, obavezno probajte čaj sa mlekom tako što ćete koristiti dva dela čaja i jedan deo mleka, ovo možete piti ujutru, pre kafe, ili pred spavanje.

I ne zaboravite, čaj ne valja da stoji, popijte ga par sati posle kuvanja, najkasnije u toku dana. Ne kuvajte velike količine koje ćete držati u frižideru, kuvanje čaja ne oduzima mnogo vremena.

 

2 comments

  1. lepi saveti, gde kupiti caj od ruzmarina i lipe?

  2. Čaj od lipe može se kupiti svuda gde se prodaju čajevi, kupiš grančicu ruzmarina, skineš listiće i ostaviš na tamnom mestu da se osuše, a onda prstohvat listića ubaciš zajedno sa lipom i eto čaja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *