Home / Porodica i zdravlje / Moje dojke su OK! (Dobrila)
Moje dojke su OK! (Dobrila)

Moje dojke su OK! (Dobrila)

Prije par dana, pardon, noći, dobila sam mail od @Mahlat sa molbom da se uključim u akciju Moje dojke su OK! koju je pokrenula sa @OrganVlasti, naravno, u saradnji sa Milojem i načisto se zbunih.

Prvo, nisam bloger, šta ja da pišem, što ja da pišem pa skrolnem na početak maila a ono piše „Poštovane drugarice blogerke i tviterašice…“. Aha, tu sam, dobro i šta sad? Da uradim pregled? Pa ja nemam pojma ni gdje se to zakazuje iako je sramota priznati u ovim godinama pa još na to dodati da dnevno pregledam bar ko zna koliko sajtova i blogova a posao koji radim zahtjeva dobru količinu opšte informisanosti i elementarnu (u stvari, malo širu) kulturu u koju spada i ta, zdravstvena a kojoj većina nas baš i ne posvećuje dužnu pažnju. Tačnije, od obaveznih sistematskih pregleda u školi, da vam pravo kažem, sem zuba koji se uredno bune i ne dozvoljavaju mi da imam onaj biserno manekenski osmjeh pa sam svako malo žrtva bušenja, brušenja, vađenja i rekostrukcije istih, nisam pošteno otišla kod doktora osim…. hm, kad sam baš morala (svih 3-4 puta) i onih 4-5 puta kod ginekologa, opet, frka bila. Cista, dobroćudna, prošla nakon jednostavne terapije antibioticima i progestornskim tabletama. Imala sreće više nego pameti, rekla bih. Od tada malo ozbiljnije shvatam svoje zdravlje ali, kao što možete primjetiti, ne dovoljno jer ponavljam – pregled dojki nikad nisam uradila.

Krenem odmah, to veče i iščitam linkove koje je žena uredno naslagala kao post scriptum poruke pa odatle dalje (ono kad upadneš na neki post a u njemu još bar dva-tri linka) i tako, sjetih se posta kod Sandre Kravitz „Drage ženturače“ koji me „ošamario“ ali ne i probudio.

Sve u svemu, ova akcija me pokrenula, HVALA ljudi, ovaj, žene i ljudi. I nemojte da vas zavara polušaljivi ton teksta, ja se tako nosim sa ozbiljnim stvarima.

Koliko je sutra ujutru nazvala sam dom zdravlja kome pripadam i sad ću vas odmah razočarati, nije bilo lako, dapače, nije bilo ni moguće jer Dom zdravlja u Palama, ako je po sestri koja se javila na recepciji, ima ultrazvuk kome je pokvarena sonda (zašto je ne popravimo ne zna se, a ja trenutno nemam vremena da im …brojim krvna zrna na tu temu) ali daje mi broj ginekologije da ipak pitam. Kako mi je situacija u lokalnom i državnom zdravstvu, kome i plaćam zdravstveno osiguranje, poznata, očekivala sam ovaj odgovor: „Nemamo mi to, to morate privatno, kod doktora Đ.“ (e, ne reklamirala ga ja sad) ipak se iznervirah. Ne zbog sebe, zaboli me uvo, tih 50 KM uvijek mogu halaliti za zdravlje i otići u privatnu kliniku što sam i uradila, nego zbog onih  380.000 u Federaciji BiH i  235.000 nezaposlenih u Republici Srpskoj koji nemaju čime a od one „impresivne“ brojke zaposlenih u BiH 90% ne može da priušti sebi aspirine kako treba a ne ultrazvučni pregled. Sve u svemu, skratila sam put i zakazala pregled za ponedeljak koji je, eto slučajno, obilježen kao međunarodni dan borbe protiv raka dojke.

Sve je trajalo vrlo kratko, oduzelo mi svega nekih pola sata, niti je boljelo a značilo je mnogo, vjerujte. Kako mi reče doktorka, obzirom da sljedeće godine punim 40, obavezan je mamograf jer je jedini pouzdan skrining metod za rano prepoznavanje inficiranog tkiva. Ups, aha, svake godine Dobrila, ne ovo kad krene #mojeDojkeSuOK akcija.

Evo još par mojih gluposti koje će možda još neko priznati (meni je teško da priznam ali eto…); 1. Jedna od velikih zabluda vezanih za pojavu karcinoma je genetska predispozija za istu. Ja te predispozicije nemam, hvala Bogu, ali kao što znamo, to baš ništa ne znači jer živimo „kancerogenim“ životom – stres, nepravilna ishrana, GM hrana, premalo kretanja, zagađenost etc, etc, mogla bih do sutra. 2. Moje grudi su male. I? Zabluda je (i moja) da ćete promjene na dojkama koje ukazuju na pojavu kancera lakše primjetiti jer, kao što saznah, kancerogene ćelije, naročito one maligne, su podmukle i ne pokazuju se baš tako na izvol’te.

PITANJE; Koliko vas je ovakvih, koje nikad nisu uradile pregled i vjeruju da su zaštićene od raka dojke istim predrasuduma i glupostima koje sam pomenula?

SUŠTINA: Samo ja mogu uticati na svoje zdravlje i to tako što ću jednom godišnje ići na preglede jer:

Statistika kaže da jednoj od osam žena svakog dana bude dijagnostifikovan rak dojke.

Otkriven na vrijeme, rak dojke izlječiv je u 90% slučajeva.

Ne postoji medicinski tačno utvrđen razlog za pojavu ove bolesti ali ako ne pričamo i ne mislimo o njoj neće nestati.

Oktobar je mjesec borbe protiv raka dojke i mi radimo šta možemo a oni koji bi trebali nedovoljno. Pročitajte i ostale tekstove na FB grupi #MojeDojkeSuOK

Moje dojke su OK!

A tvoje?

Dobrila Močević

One comment

  1. moja je pokojna tetka obolela 2003. od karcinoma, pa sam se ja osvestila tek prošle godine – i od tad osvešćavam druge
    sramota? pa, jeste.
    ali se da popraviti…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*