Moje dojke su OK! A tvoje? (Marija)

Spadam u žene koje se  plaše samopregleda grudi. Naravno, kao i većina žena strepim i od „normalnih“ pregleda . Imam bliske prijateljice koje su se izborile karcinom dojke i znam, posredno, koliko je dramatična ta borba. Dakle, ne izbegavam pregled, ali, kao pisac, uvek moram malo da teoretišem. Uoči prvog  pregleda grudi  odradila sam čitavu kladionicu na temu šta je pouzdanije i šta je meni potrebnije i lakše :  mamograf ili ultrazvučni pregled. Do sada su moji pregledi bili samo deo opšteg ginekološkog pregleda, a teoretisanju se prepuštam od kako mi je moj ginekolog, dr Sofija ,rekla da je posle 40. neophodno uraditi najmanje jedan ozbiljan, samostalan pregled. Odlučila sam se za ultrazvučni pregled u privatnoj ordinaciji dr Zorke Damjanović. Većina vas zna da to staromodno  ime „Zorka“ spada u urbane legende a i više od toga. Kada čujete da neko ide kod Zorke, zna se da je reč o pregledu, pre svega grudi, ultrazvukom, i dijagnostici. Pored pregleda grudi, uradjen mi je i pregled štitne žlezde i aksila. Što se tiče kontakta, a on je podjednako važan  kao i stručnost doktora, Zorka je jednostavno nešto najuverljivije, najšarmantnije  i najtoplije što se može sresti u lekarskoj ordinaciji. U svom krugu znam bar desetak žena koje odlaze kod Zorke zato što imaju neograničeno poverenje u njenu stručnost ali isto tako uživaju u njenoj neposrednosti i onom tihom radu autoriteta, neophodnom u trenucima neizvesnosti.

Žao mi je što ne mogu ovde da prepričam sve detalje razgovora, koji je obzirom na moju duboku i očuvanu  mladost i godine bio zabavan, a uključivao je i pitanja nalik na dijaloge iz Seksa&grada. Mogu da kažem da je osećanje olakšanja kada sam čula one divne Zorkine reči: “Vrlo sam zadovoljna” , jedino možda pomalo nadvisilo njen šarm i pomenutu  lakonsku, vrcavu a tako ohrabrujuću i korisnu  konverzaciju u kojoj je snagom svoje stručnosti u dve rečenice spakovala čitavu kliničku sliku mojih godina, navika, perspektive. Dr Zorka na genijalan način čini da zaboravite gde se nalazite, jednostavno zato što ste u sigurnim rukama. To osećanje sigurnosti učinilo je da odagnam sve strahove i da bez cigle u stomaku planiram  sledeći preventivni pregled koji sam, priznajem iz čiste nelagodnosti,  odlagala nekoliko godina, zadovoljavajući se ručnim pregledom, kod ginekologa.

Da sam znala, otišla bih još ranije.  Ako vas muči i plaši odlazak na prvi pregled pronađite lekara kome verujete, jer je to najvažnije a rekla bih i najzdravije. Posle je sve lako.

Moje dojke su OK!

A tvoje?

Marija Midžović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *