Mobilni telefon, ponekad prednost, ponekad izvor problema

Kažu da većina veza počinje razmenom brojeva telefona. Gde god da se nađete, posle upoznavanja koje biste želeli da produbite, bolje upoznate osobu koju ste sreli, dolazi do razmene telefonskih brojeva. Ovako je bilo dok nismo imali mobilne telefone što je mnoge  ljude vezivalo za sedenje u kući da slučajno ne propuste poziv koji očekuju, tako je i danas kad imamo mobilne telefone, s tom razlikom što smo danas i mi mobilniji, ne moramo da sedimo u kući, od svake zvonjave telefona da mislimo – to je taj, i budemo razočarani kad uvidimo da nije.

Mobilni telefoni su nam uveliko olakšali komunikaciju sa drugim ljudima, naročito poslovnu, ali isto tako su postali alatka za upoznavanje i zavođenje i idealni su za one koji su stidljiviji.

Mobilni telefoni takođe mogu da održavaju vezu između onih koji su fizički udaljeni i ne mogu često da se viđaju, tako da se sve više zaboravlja ona narodna – Daleko od očiju, daleko od srca – telefon je tu da onu drugu osobu stalno podseća na vas, ne može vas videti, ali vas može čuti.

Idealni su za „razbijanje leda“ pravljenje onih prvih koraka u vezi, i kažu da se odbijanje putem telefona, ako na samom početku dođe do toga, mnogo lakše prihvata nego odbijanje „oči u oči“.

Može pomoći i kod svađe. Za svađe je karakteristična ona faza kad obe strane počnu da viču, ne slušaju onu drugu i upadaju jedna drugoj u reč. Mobilni telefon je idealan za onaj trenutak kad dođe do smirenja, pošaljete jednu SMS poruku i razgovor može ponovo da počne u malo mirnijem tonu.

Kad sagledate dobre strane mobilnih telefona, oni zaista mogu da nam pomognu u mnogo kriznih situacija u vezi, naročito kad su konfliktne situacije u pitanju, kad pomislimo da se ruši svet, jedna mala poruka – porazgovaraćemo o tome sutra, kad oboje prespavamo i ohladimo glave, može da pomogne da mirnije zaspite.

Međutim, mobilni telefoni mogu biti pravo seme razdora u jednoj vezi, uglavnom zbog toga što ne umemo da ih koristimo, odnosno, često ih posmatramo kao lanac kojim je ona druga osoba privezana za nas, kad nema poziva koji očekujemo, ili poruke, imamo utisak da ta osoba kida vezu između nas a onda umemo neumereno da se ponašamo.

To što mobilne telefone reklamiraju kao neophodne spravice koje nam omogućavaju da svakog trenutka budemo u kontaktu ne znači da treba neprekidno da budemo u kontaktu niti da možemo neprekidno da budemo u kontaktu.

Mnogo osoba prosto poludi kad im se partner/partnerka ne javi na poziv, crv sumnje odmah počinje da grize – zna da sam ja, vidi da sam ja, zbog čega se ne javlja?! To što znate da je onaj koga zovete na sastanku, razgovoru za posao, predavanju, tog trenutka postaje zanemarljivo, kada se javi uputićete kritiku – što mi, bar, nisi poslao/la, poruku – zaboravljamo da je nekada nemoguće i nepristojno kucati poruku.

Ako vam neko ne odgovori na poziv, ili vas ne pozove onda kad vi zamislite da treba da pozove, neizostavno se javlja osećaj zanemarenosti. To što će vam kasnije objasniti zbog čega nije bilo odgovora ili poziva i što je objašnjenje sasvim razumno, vama ne znači ništa, već imate osećaj da ste zanemareni.

Mobilni telefoni su sprave koje rade na baterije, nažalost baterije se prazne što osobu koju zovete čini nedostupnom i tada počinje da radi još jedan crv sumnje, da je onaj koga zovete u tom trenutku na nekom nedozvoljenom mestu, sa nekom drugom osobom, retko ko razumno reaguje da je tehnička stvar u pitanju.

I naravno, ovakve stvari će kad-tad dovesti do ideje da prekontrolišete telefon onog drugog. Sigurno ćete tako sumnjičavi naići na broj koji je sumnjiv, ime koje vem nije poznato, i eto novog razloga za sumnje, svađe, dokazivanja. To što ste vi skloni tome da memorišete svačije brojeve telefona, školskog druga, fizerke, kozmetičarke, kumine kume jer vam je potrebna neka informacija, potpuno zaboravite, vi znate da u tome nema ničega, ona druga osoba to mora da vam dokaže.

Ne zaboravite, mobilni telefoni su tu da nam olakšaju život, ne da ga otežaju. Tu su da bismo mogli da komuniciramo a ne da prestajemo da komuniciramo a pri tom gledamo u displej i očekujemo poziv, tu su da možemo da razmenimo osećanja ako ne možemo da se vidimo, a ne da bismo nekoga napadali samo zbog toga što nam nije odgovoreno na poziv.

Ako ste nekada čuli, a sigurno jeste, da je neka veza okončana putem telefona, najčešće SMS porukom – to je vrlo nepristojno, nedopustivo je da prekinete vezu porukom, onda to i nije bila veza, ako vam to padne na pamet, zapitajte se kakva je bila veza koju prekidate i koliko ste bili bliski sa tom osobom.

Na kraju, još jednom – mobilni telefon nije lanac kojim onu drugu osobu vezujemo za sebe. Nije privatni detektiv koji će za nas pamtiti nama neprihvatljive kontakte, razgovore i pozive, on je sredstvo za lakšu komunikaciju. Ako ga posmatrate kao nešto više od toga, imate ozbiljan problem u komunikaciji.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *