Maskara, najbolja prijateljica našeg pogleda

Završni deo šminkanja očiju – maskara! Da produžimo trepavice, učinimo ih gušćim i svom pogledu damo onu notu tajnovitosti. Zbog toga smo stalno u potrazi za najboljom maskarom, a jedna drugoj često umemo da uputimo kompliment – kako imeš duge i lepe trepavice.

Kao što znate, većina dobrih stvari je otkrivena sasvim slučajno, ali da li ste se pitale kome je palo na pamet da poželi da produži trepavice, kako je nastala maskara?

Hemičar TL Vilijams je 1913. godine hteo da pomogne sojoj sestri Mejbl da vrati svog dečka, pomislio je da sestra treba da se posluži običnim ženskim lukavstvom, da izgleda što bolje, i tako je napravio gel od vazelina i ugljene prašine koji je prstima naneo na trepavice svoje sestre. Njeno zadovoljstvo ga je podstaklo da radi na usavršavanju ovog gela i tako je počeo da ga proizvodi i prodaje, a kasnije je osnovao firmu koju je nazvao Mejbilin – kovanica od Mejbl i vazelin. Uskoro je počeo da distribuira ovaj gel po prodavnicama.

Tek 1957. godine, Helena Rubinštajn je na tržište izbacila maskaru koja je pakovana u tube a nanosila se četkicom sličnom četkici za zube.

Maskara danas spada u jedan od najznačajnijih i najprodavanijih kozmetičkih proizvoda, a proizvođači se utrkuju u tome ko će proizvesti kvalitetniju, koja ne iritira oči, i moćnu, koja može od naših trepavica da učini ono što želimo.

Smatra se da maskara, međunarodno ime za ovaj proizvod, duguje svoje ime italijanskoj reči maska

Nanošenje maskare je vrlo lako, pravilno bi bilo da prvo namažete vrhove svojih trepavica, ostavite da se osuši a zatim ponovo nanesete maskaru od korena trepavice ka vrhu. Ako želite da vam trepavice izgledaju gušće, možete postupak ponoviti još jednom

Ako niste znale, Elizabet Tejlor, glumica koja je nosila ttitulu žene sa najlepšim očima na svetu, nanosila je maskaru tako što bi namazala jedan sloj maskare i odmah, dok se maskara ne osuši, na trepavice nanosila puder u prahu a zatim ih mazala ponovo. Pomoću ovog malog trika njene obrve su izgledale guste i duge.

Treba da znate da svaka maskara sadrži neorganske pigmente kao što su oksid gvožđa, titan dioksid, vosak, i derivate polivinilpirolidona, maskare mogu da sadrže i teške metale kao što je nikl. Neki proizvođači maskarama dodaju silikon kako bi ih učinili vodootpornim i produžili im rok trajanja. Većina maskara sadrži i parfem.

Maskara je danas jedan od vodećih kozmetičkih proizvoda odgovornih za dermatitis ali ne zbog toga što sadrži štetne sastojke u količinama koje mogu da iritiraju kožu, uglavnom je bezazlena, već zbog toga što su žene sklone tome da je ne skidaju pred spavanje a zrna osušene maskare mogu tokom spavanja da iritiraju oči i kožu.

Poznato je da zbog pakovanja dobar deo maskare može ostati neiskorišćen pa mnogo žena pokušava da produži vek svoje maskare sipajući u nju vodu kako bi razredile sadržaj i mogle da za “pokupe” četkicom. Ako ste sklone ovome, umesto obične vode sipajte par kapi destilovane vode ili ulja, a najbolje bi bilo da sipate par kapi parfema.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *