Home / Kafa sa tetkom / Libum Pompei (pompejski hlebčići)
Libum Pompei (pompejski hlebčići)

Libum Pompei (pompejski hlebčići)

 Potrebno:

100 gr brašna

400 gr rikota sira (možete koristiti krem sir ili neki mladi sir)

1 jaje

morska so.

 Priprema:

zagrejati rernu na 180C, pomešati sve sastojke, oblikovati loptice i ređati na pleh na koji je prethodno stavljen papir za pečenje. Ne ređati ih preblizu jer će tokom pečenja narasti.

Po želji, u testo se mogu staviti ljute masline i odozgo posuti susamom.

Pompejski hleb je pravljen kao veliki hleb u jednom komadu, danas se uglavnom prave hlebčići.

Pompeja je bio grad smešten na obali mora, blizu Napulja, nikao na vulkanskoj steni koja se uzdizala 30 metara iznad mora. Grad nije imao izvor vode pa je život u njemu bio otežan ali nikao je na tom mestu zbog strateškog položaja koji je omogućavamo kontrolu plodne nizije.

Pompeja je najpoznatija kao grad koji je uništen u erpuciji Vezuva 24. avgusta 79. godine i koji je 1600 godina ležao pokriven pepelom pre nego što je slučajno otkriven.

 

Pravila: Nataša Tasić

4 comments

  1. Zvuci divno, sigurno se dodaje i prasak za pecivo ili kvasac? Kako narastu inace?

  2. Ne, ne stavlja se ni prašak za pecivo ni kvasac, testo je ređe pa ovi hlebčići nisu tvrdi.

  3. Kolač je odličan,morao sam odmah da ga probam.
    Ukusan je i mekan i sutradan.
    Evo i par primedbi na tekst:
    – gr je izraz iz crtanih filmova a mera za težinu je g,
    – hlebčići su palatizovani hlepčići,
    – 180C je verovatno 180 °C,
    – Vezuv je vulkan,
    – u gradu su postojali bunari koji su presušili u julu 79. kao predzak katastrofe.
    Na internetu sam našao i nekoliko recepata u kojima se hleb peče na svežem lovorovom lišću,koje se posle odbaci, a po vađenju iz rerne stavlja na rastopljeni med da ga upije.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*