Home / Kafa sa tetkom / Kuvamo pasulj sa suvim kostima, mrtva usta da ga jedu
Kuvamo pasulj sa suvim kostima, mrtva usta da ga jedu

Kuvamo pasulj sa suvim kostima, mrtva usta da ga jedu

Pasulj je jedno od omiljenih jela srpske kuhinje ali se u ovo vreme kada svi navode da su im omiljena jela paste i suši smatra sirotinjskom hranom. Iako se vrlo jednostavno sprema, prava je umetnost dovesti ukus do onoga – mrtva usta da ga jedu.

Potrebno:

½ kg pasulja

1 ½ kg suvih kostiju

biber u zrnu

lovorov list

ulje

2 veče glavice crnog luka

2 kašičice aleve paprike

ulje.

Pasulj operite i stavite u vodu, kad provri pustite da kuva 5 minuta i procedite ga.

Sipajte ponovo vodu, vratite pasulj i stavite suve kosti. Dodajte biber u zrnu i lovorov list. Kuvajte povremeno dolivajući vodu.

Kad je meso sa svuih kostiju kuvano, izvadite suve kosti, očistite ih i meso vratite u pasulj.

Crni luk sitno iseckajte i propržite ga na malo ulja u koje ste dodali dve kašičice aleve paprike. Kada se luk dovoljno uprži, sipajte ga u pasulj i ostavite da se kuva još pola sata.

Pasulj nikako ne solite, suve kosti su dovoljno slane i daće pasulju ukus kakav treba da ima.

Napomena:

pasulj ume da „muči“, stvara gasove, da bi ste ovo izbegli, par minuta pre nego što ćete kuvan pasulj skloniti sa vatre, dodajte malo mlevene i sušene nane.

 

 

 

 

 

Dok kuvate pasulj, zabavite se uz čitanje teksta Mrtva usta da ga jedu – dokaz koliko je često spremano jelo u Srbiji.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*