Kuvamo pasulj sa suvim kostima, mrtva usta da ga jedu

Pasulj je jedno od omiljenih jela srpske kuhinje ali se u ovo vreme kada svi navode da su im omiljena jela paste i suši smatra sirotinjskom hranom. Iako se vrlo jednostavno sprema, prava je umetnost dovesti ukus do onoga – mrtva usta da ga jedu.

Potrebno:

½ kg pasulja

1 ½ kg suvih kostiju

biber u zrnu

lovorov list

ulje

2 veče glavice crnog luka

2 kašičice aleve paprike

ulje.

Pasulj operite i stavite u vodu, kad provri pustite da kuva 5 minuta i procedite ga.

Sipajte ponovo vodu, vratite pasulj i stavite suve kosti. Dodajte biber u zrnu i lovorov list. Kuvajte povremeno dolivajući vodu.

Kad je meso sa svuih kostiju kuvano, izvadite suve kosti, očistite ih i meso vratite u pasulj.

Crni luk sitno iseckajte i propržite ga na malo ulja u koje ste dodali dve kašičice aleve paprike. Kada se luk dovoljno uprži, sipajte ga u pasulj i ostavite da se kuva još pola sata.

Pasulj nikako ne solite, suve kosti su dovoljno slane i daće pasulju ukus kakav treba da ima.

Napomena:

pasulj ume da „muči“, stvara gasove, da bi ste ovo izbegli, par minuta pre nego što ćete kuvan pasulj skloniti sa vatre, dodajte malo mlevene i sušene nane.

 

 

 

 

 

Dok kuvate pasulj, zabavite se uz čitanje teksta Mrtva usta da ga jedu – dokaz koliko je često spremano jelo u Srbiji.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *