Haruki Murakami, Istočno od granice, zapadno od Sunca.

Beograd: Geopoetika. 2006.

-A ti? I sad puno čitaš?- upitao sam je.

-Da, gutam knjige. Nove knjige, stare knjige. Romane i sve ostalo.
Šund i dobru literaturu. Ja sam valjda tvoja suprotnost – ne smeta
mi što gubim vreme dok čitam.

Ovom kratkom, ali efektnom izjavom, Haruki Murakami nas uvodi u roman Južno od granice, zapadno od Sunca koji govori o svetu u kome je umetnost, kao i smrt, neodvojivi deo života.

U ovom delu, jedan od najčitanijih japanskih pisaca modernog doba, na suptilan način spaja japansku tradiciju i lepršavu i na prvi pogled površnu američku kulturu. Glavni junak, Hađime, vlasnik je dva uspešna džez kluba, poslušan muž i dobar otac dve malene devojčice. Kroz njegovu priču u prvom licu, koja počinje u ranom detinjstvu, saznaćemo kako je izgledalo odrastanje u hiper-potrošačkom japanskom okruženju XX veka u kome je usamljenost pojedinca pojačana veoma čestom odlukom da porodica ima samo jedno dete. Naslućenu otuđenost od sveta u kome živi, Hađime je pokušao da prevaziđe prijateljstvom sa neobičnom devojčicom Šimamoto koja će vrlo brzo postati neslućena slika fatalne žene u njegovom životu. Nemogućnost zanemarivanja prave, takoreći sudbinske veze između ovo dvoje neobičnih ljudi, vodiće glavnog junaka kroz čitav niz neuspešnih ljubavnih priča do braka u kome, uprkos savršenoj spoljašnosti, nema nikakve strasti ni vezanosti. Iznenadni susret sa Šimamoto posle 25 godina otkriće mu jednu potpunu drugu ženu, nestalnu i misterioznu, sa ožiljcima na duši koje je ostavila smrt njenog deteta. Ljubav koja se budi između njih, odvešće Hađimea na samu ivicu razuma i toj nadrealnoj atmosferi čitaoci će biti primorani da razmisle o suštini i vrednosti života koji se ne krije iza društveno prihvatljivih obrazaca ponašanja.

Svojom prepoznatljivom tehnikom pripovedanja, Murakami ovaj roman ispisuje kroz ispovedni ton glavnog lika i zbog toga čitaoci imaju osećaj da se pripovedač njima lično obraća. Majstorskim izvedenim zapletom i samo njemu svojstvenom lakoćom pripovedanja o teškim temama, pisac vodi čitaoca kroz svet japijevske površnosti, ali i otkrivanja čudesnog u naizgled sasvim običnim stvarim koje nas okružuju. Ovaj romana ostaviće vas zatečene i zamišljene, sa sumnjom da ste pravilno razumeli sve što ste pročitali i sa željom da zaronite ponovo taj svet od početka knjige, ali sada znajući neke neslućene istine.

Naziv romana koji je preuzet od čuvene pesme South of the Border Net King Kola i atmosfera zadimljenih i snažnim emocijama nabijenih džez klubova vratiće prave romantičare u period Bogartove Kazablanke, a ritmičnost pripovedanja koju je nemoguće prevideti podsetiće nas da je muzika uvek bitan element u Murakamijevim delima. Kroz pripovednu melodiju pisac nam poručuje da niko ne može reći koliko će život trajati. Sve što ima oblik može nestati u trenu… Sve što ima oblik s vremenom iščezava. Ali neki osećaji ostaju sa nama zauvek…

 

Autor: Aleksandra Milčić Radovanović

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *