Home / Kafa sa tetkom / Da li znate šta je gavez – Symphytum officinale ?
Da li znate šta je gavez – Symphytum officinale ?

Da li znate šta je gavez – Symphytum officinale ?

To je biljka, divljakuša, koja raste po celoj teritoriji Evrope, po poljanama, pored puta, na livadama. Naši stari su uvek imali koren gaveza u kući.  Sam koren liči na koren rena, samo što je tamno braon boje.

Koren se rendao i od njega su spravljani melemi za kostobolju, reumu, čukljeve, bolove kod uganućaiI brže zarastanje prilikom naprsnuća i preloma kostiju.

Saveti i lečenje kod lekara su jedina prava adresa.

Ali, ako  se desi ujutru da vas štrecne nešto u leđima, kad ustajete, ako ste umesto porodičnog nakita, nasledili čukljeve na nagoma, ako vas muče neki potmuli  bolovi  u zglobovima, koje nećemo odmah pripisati reumi, nego recimo sedenju ispred kompjutera, dok ne krenete u aktivno buđenje svog tela šetnjom ili gimnastikom, tegobe vrlo brzo nestaju posle nanošenja Gavez gela ili masti.

Na pijacama, gde se prodaje lekovito bilje po tezgama, sigurno ćete naći gavez u obliku korena, narendan, kao i meleme.  Ima ga i u biljnim i u redovnim apotekama, raznih proizvođača.

Sledi  opis jednog od proizvođača Gavez gela:

Zahvaljujući aktivnim sastojcima biljke, gel pomaže kod različitih povreda – uganuća, nagnječenja, frahtura kostiju. Takođe, gel povoljno deluje na nepokretan zglob nastao kao posledica naprezanja ili iščašenja, a može se primeniti i kod reumatskih promena ručnih i nožnih zglobova, oštećenja pršljenova i otvrdlina kod gihta.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Autor: Dragana Amarilis

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*