Andre Djubus III- Kuća peska i magle

Andre Djubus, američki pisac koji celog života radi isključivo noćne poslove kako bi danju mogao da piše, jedan je od retkih, stvaralaca koji je istovremeno bio zaposlen kao drvodelja i profesor kreativnog pisanja na jednom koledžu. Međutim, uprkos šarolikosti ovih zanimanja, njegov književni talenat (preliven u, do sada, objavljenih pet romana) ostaje neiscrpan.

U ovom romanu poetskog naslova Djubus se bavi osetljivim pitanjima položaja emigranata i društvenih izgnanika u Americi na kraju XX veka. Roman ima četiri glavna lika čiji se životi, nepredvidivom igrom sudbine, nerazmrsivo prepliću i vezuju u komplikovani čvor da bi se na kraju razmrsili na veoma tragičan način. Ovu nesrećnu porodičnu priču čitaoci upoznaju kroz oči bivšeg iranskog poručnika Masuda Behranija, koji je pobegao iz zemlje za vreme revolucije i koji u Americi, zbog svog prethodnog zanimanja, ne uspeva da napravi ozbiljnu karijeru. Naime, on radi kao knjigovođa u jednoj prodavnici i svu ušteđevinu daje na luksuzan stan kako bi svoju ćerku udao za znatno bogatijeg sunarodnika od koga zapravo krije svoje pravo imovinsko stanje. Sa druge strane, upoznajemo Kejti Nikolo, mladu narkomanku koju je muž grubo ostavio i koja gubi porodičnu kuću zbog neplaćenog poreza, odnosno, zbog nesporazuma u poreskoj administraciji. Kao što zakon nalaže, njena kuća je stavljena na aukcijsku prodaju i Behrani ulaže sav novac koji je odvojio za školovanje mlađeg sina sa planom da kuću kupi, renovira je i proda za mnogo veći iznos. I tu je tačka u kojoj nesrećne sudbine ovih ljudi počinju da se prepliću nezaustavljivo težeći propasti.

Dve suprotstavljene strane, obe u pravu sa njihove tačke gledišta neumorno se bore za kuću koja i jednima i drugima predstavlja jedino sredstvo opstanka u ovoj ne tako prijateljskoj zemlji. Pitanja časti, sposobnosti empatije, mogućnost prilagođavanju drugačijoj kulturi i mentalitetu samo samo su neka od psiholoških dilema koje neskriveno i detaljno Djubius iznosi pred svoje čitaoce. Kroz lik policajca Lestera Burdona autor nam nenametljivo otkriva ožiljke nesrećnog detinjstva i pokazuje nam da u ovoj priči nema krivih i nevinih, da je splet okolnosti ponekad takav da su svi učesnici samo žrtve. Porodična tragedija sa kojom se likovi bore u skladu sa svojim shvatanjima, podsetiće one koji čitaju da smo svi mi tako krhki bez obzira na našu rešenost da uspemo u ostvarivanju ciljeva.

Logički izvedenim raspletom Andre Djubius poručuje čitoacima da preterana nada, kao i mržnja nesumnjivo vode u propast i da u slepom polušaju ostvarenja snova ne uspeju svi da pronađu svoje mesto pod suncem.

Izdanje: Novi Sad : Stylos. 2003.

Autor: Aleksandra Milčić Radovanović

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *