Zimski domaći sok

Jednostavno, brzo i zdravo.

Napravite sok koji neće biti obogaćen voćem već će biti od voća.

Potrebno:

3 pomorandže

3 limuna

1 grejpfrut

1 kašičica sode bikarbone

1/2 kesice limuntusa

5 litara vode

šečer.

Voće dobro operite i stavite u vodu kojoj ćete dodati 1 kašičicu sode bikarbone i ostavite da stoji sat vremena. Izvadite, operite pod mlazom hladne vode i isecite voće na kriške, zajedno sa korom.  Za dalji postupak vam je potreban sokovnik, iscedite voće uz pomoć sokovnika koji će od sokova, mesa voća i kore napraviti finu kašu. Ukoliko nemate sokovnik sameljite voće na vodenici za meso, ali posle toga morate da ga procedite kroz cediljku sa gustom mrežom ili kroz gazu. Sve ovo možete uraditi i u blenderu.

Ako vam ne smetaju mrvice voća i kore, odnosno pulpa, ne morate procediti sok.

Dodajte 1/2 kesice limuntusa, šećer po želji i  vodu. Mešajte dok se šećer ne rastvori a zatim sipajte u flaše. Čuvati u frižideru.

Napomena:  Ovaj sok sam napravila prošle zime od voća koje se „vuklo“ danima, a po sećanju na neki recept koji sam odavno čula. Pošto su se ukućani zaljubili na prvi gutljaj, pravili smo ga cele zime. Prethodna zima je prva iz koje smo izašli a da se niko od nas nije zakašljao, nije nas „zakačio“ nijedan virus. Počeli smo da verujemo da je to zbog toga što smo pili ovaj sok umesto vode.

Ne morate da verujete, ali probajte, odličan je.

Pravi sok, pere sokovnik, ne kuva čajeve i ne prinosi aspirine

Mirjana Mimica

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *