Home / Kafa sa tetkom / Vera od suvog zlata
Vera od suvog zlata

Vera od suvog zlata

Razmena prstenja kao simbola lojalnosti zabeležena je još kod  varvara.

Burma je od davnina simbol obećane i večite ljubavi, ako poštujete tradiciju i nosite venčani prsten, da li znate da su još stari Egipćani koristili prstenje kao bračni zavet? Njihovo prstenje je bilo pečatnog oblika sa ugraviranim hijeroglifima.

Stari Grci su takođe nosili bračno prstenje sa zlatnim kamejama ili gravirano prstenje.

U starom Rimu, zakonom je bilo regulisano da slobodni građani mogu nositi prstenje od zlata ili srebra, a robovi od gvožđa.

Od XVI veka se sve više koristi zlato za izradu venčanog prstenja jer je zlato simbol večnosti.

Prsten je tako postao simbol braka kome je prethodio verenički prsten koji se nosio na domalom prstu leve ruke jer se verovalo da “vena ljubavi” vodi direktno od prstena do srca.

Tradicija davanja vereničkog prstena kao simbola obećanog braka datira pd 1477. godine kada je nadvojvoda Maksimilijan od Austrije darovao Mariji od Burgundije prsten sa tri dijamanta koji su simbolizovali trojstvo ljubavi, prošlost, sadašnjost i budućnost. Statistike pokazuju da danas oko 70% devojaka dobijaju verenički prsten sa dijamantima.

Najstarija legenda o dijamantima potiče iz Indije, verovalo se da dijamanti nastaju od cveća, kada muški i ženski cvet rastu jedan pored drugog, da se hrane rosom i da rađaju žbunove dijamanata. Grci su verovali da su dijamanti delovi zvezda koji su pali na zemlju, ili da su suze zemaljskih bogova. Verovali su i da se u dijamantu ogleda večni plamen ljubavi, tako da je dijamant tokom vekova postao simbol ljubavi.

Vremenom, ljudi su počeli da koriste i drugo drago kamenje na vereničkom prstenu, kamen je postojan a i veruje se da se tako prenosi poruka koju simbolizuje određen dragi kamen. Dijamant simbolizuje trajanje i postojanost, safir vernost, akvamarin trajan i srećan brak, rubin vatrenu ljubav, smaragd nadu, opal pravu ljubav…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*