Venčanica kroz vekove

Još u starom Egiptu žene su se posebno oblačile na dan svog venčanja, nosile su duge haljine sa ogrtačem na pruge preko nje, a na glavi maramu koja je bila zakačena iza ušiju. U drevnoj Grčkoj su bile umotane u ogrtače ispod kojih su nosile tunike a na glavi su imale venac od mirte koji je bio cvet Afrodite, boginje ljubavi. Tunike su na dan venčanja nosile i Rimljanke a na venac od mirte su dodavale i cvet narandže. PO tadašnjem običaju, venčanu tuniku su im poklanjali roditelji a oko struka su nosile pojas vezan u čvor koji je smeo da razveže samo mladoženja.

U Engleskoj, u XIV veku,  princeza Filipe je na svom venčanju obukla ono što bi podsećalo na danjašnje haljine za venčanje a tada su devojke počele na venčanjima da nose grančicu ruzumarina u ruci koji simbolizuje vernost i bračnu sreću. Ruzmarin je postao simbol bračne sreće jer raste veoma sporo ali je vrlo izdržljiva biljka.

U srednjem veku su devojke na venanjima oblačile najlepšu haljinu koju imaju i tada su se birale haljine crvene boje koja je simbolizovala ljubav, uglavnom od damasta, brokata ili somota, a u vreme Napoleona crvenu zamenjuje ljubičasta boja.

Bele haljine na venčanjima počinju da se nose tek početkom XIX veka, a tada se uvodi i običaj svadbenih poklona, prijema i svadbenih torti.  Bela je boja koja simbolizuje čistotu i nevinost. Tada se uz venčanice prvi put pojavio i veo na glavi, mlade su nosile u rukama i buket cveća. Zabeleženo je da su tada mlade prvi put počele da nose i rukavice.

Iako je bela boja ostala imperativ kada su venčane haljine u pitanju, pod naletom feminističkog pokreta sedamdesetih godina i seksualne revolucije, na venčanjima se nose haljine svih boja i dužina, duga haljina više nije obavezna, ona zavisi više od želja mlade nego od tradicionalnih običaja. Sve više su u modi tematska venčanja pa je normalno da i haljina bude vezana za to.

Najromantičnijom haljinom u istoriji smatra se haljina koju je sašila buduća supruga Kloda Hesingera, pilota u Drugom svetskom ratu, koju je sašila od padobrana koji je Klod sačuvao nakon prinudnog sletanja kada su ga pogodili japanski lovci. Dok je čekao pomoć Klod je bio umotan u padobran kako bi se zaštitio od hladnoće. Haljina je šivena po uzoru na haljinu koju je nosila Skarlet O’ Hara u filmu “Prohujalo sa vihorom”. Ova venčanica se čuva u Narodnom muzeju američke istorije u Vašingtonu, i smatra se jednim od najvećih simbola ljubavi i romantike.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *