Tračarenje kao igra

Ako se zapitate zašto svaki časopis ili online izdanje istog ima rubriku u kojoj objavljuje ko je od poznatih ličosti i sa kim viđen, ko se oženio, razveo, ko ima ljubavnika ili ljubavnicu, to je samo zbog toga što se tračarenje, kao neizostavan deo društvenog života, uselilo i u štampu. I pruža nam ono što sami nismo u mogućnosti da vidimo ili čujemo.

Zašto je tračarenje toliko zanimljivo?

Psiolozi kažu da je tračarenje, naročito tračarenje u štampi, vid kolektivnog praženjenja koji nam pomaže da pobegnemo od problema u svojim životima tako što ćemo se baviti tuđim. Ovo se u većini slučajeva pokaže kao sindrom „komšijine krave“ pošto svaki trač sa sobom nosi i dozu ličnih začina, naročito onih ružnih.

Možete da ne budete skloni tračarenju i da preskačete ovakve tekstove, ili da ne kupujete časopise specijalizovane za tračeve ,ali svakako vrlo često priustvujete tračevima, hteli to ili ne jednog trenutka neko izgovori – jesi li čula… Sledi priča o pikanterijama iz tuđih života, osoba koje poznajete ili ne, začinjena naučnofantastičnim detaljima, a bile ste potpuno sigurne da se takve stvari ne dešavaju.

Kad god ugledate društvo za neki stolom, znajte da će se tu jednog trenutka pričati tračevi, tračare svi, i žene i muškarci, ponekad i one ljude koji su fizički vrlo blizu, za susednim stolom ili u drugom uglu prostorije.

Za dobrim konjem se prašina diže!

Svako od nas je kad-tad bio meta trača. U većini slučajeva, kad čujemo da je neko tračario o nama, budemo uvređeni ali se branimo onom da se za dobrim konjem prašina diže. Retko se tračari o poslovnom životu ljudi, uglavnom se tračari o odnosima između dvoje ljudi, to su najzanimljiviji tračevi. Neko će vam sa osmehom reći da ste viđeni tu i tu, sa osobom sa kojom ili nisu očekivali da ćete biti viđeni, ili sa već poznatom, ali tamo da budete viđeni! Istog trenutka prelazite preko toga da ste bili meta trača jer počinjete da se pravdate, ili o tome ko je bila osoba sa kojom ste bile ili šta ste radile na tom mestu koje vam možda ne pripada. Ponekad čujete potpunu laž koja može da vam poremeti nekoliko narednih dana, sve dok se ne odbranite onom prašinom koja se digla za vama jer nekome bodete oči.

Koliko je za naše živote važno kakav je ljubavni život drugih ljudi?

Nimalo. Ni onih poznatih ni nepoznatih. Neko će odmahnuti rukom, neko će zlurado komentarisati, nekome će trač ulepšati dan – aha, nije sve u novcu, ni njima ne cvetaju ruže.

Svaka porodica ima nekoga ko o ostalima zna sve

Ako pažljivo slušate šta to sve ima da vam saopšti o drugim članovima vaše uže i šire familije, u poverenju, znajte da tako isto u poverenju i drugima priča o vama.

Oni o kojima se tračari uvek poslednji čuju trač o sebi

Ako izuzmemo poznate ličnosti koje često učestvuju u kreiranju trača o sebi, ovo je tačno. Vi ćete poslednji čuti trač o sebi, uglavnom zbog toga što su tračevi izmišljeni, možda su krenuli kao činjenica da ste negde viđeni ili da ste nešto uradili, ali ne zaboravite one začine koji se dodaju kako trač ide od usta do usta.

Postoje dve vrste tračeva – bezazleni i opasni

Ovo nije tačno. Ako ste čuli trač o sebi i znate odakle je potekao, istinit je ali sadrži i detalje koji nisu tačni, ne nasedajte na kreatora trača da je mislio sve najbolje, da nije želeo da vas povredi. Trač u osnovi sadrži želju za povređivanjem, ako je neko dobronameran neće drugima pričati o vama već će reći vama.

Onda druga vrsta, opasni tračevi su oni koji imaju za cilj da naruše vaš ugled, omalovaže vas u očima drugih i možda da oni koji ih pričaju izvuku iz njih neku korist, bilo kakvu, makar sticanje poverenja kod drugih.

Da li tračevi mogu nekome da unište život?

Mogu. Tračevi su uvek lične prirode, uvek zadiru u intimni život i u maloj sredini mogu biti vrlo opasni. Ponekad mogu obeležiti čoveka za čitav život. Takvi tračevi služe da neko verbalno bude uništen. Kad čujete ono – ceo grad priča, znajte da se radi o opasnom traču koji u tom trenutku nekome sigurno zagorčava društveni i porodični život i od čega će se ta osoba teško oporaviti.

Setite se ovoga pre nego što zaustite da kažete gde je ko viđen, u čijim kolima, u koliko sati, na kom mestu, čak i ako pomislite da kažete – čula sam da se priča. „Čula sam“ se prenosi vertikalno, horizontalno, piramidalno, sve dok ne poprimi skandalozne detalje.

Možda ćete nekome zagorčati život, sigurno ne biste voleli da se to i vama desi.

I ako vam na kraju ponovo padne na pamet da se za dobrim konjem prašina diže, setite se da prašina može da zamagli pogled i da zbog nje neko može da vas vidi sasvim drugačije nego što jeste ili što biste želele.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *