Štikla i do štikle

http://www.tuttaroba.itUmemo da bogoradamo dok pokušavamo da se držimo pravo i dostojanstveno kao da nam nije ništa a imamo osećaj da će nam stopala otpasti od bola, kao i utisak da svi primećuju da nam je svaki sledeći korak napor.

Svaka žena bi volela da ima duže noge nego što ih ima, poznato je i da muškarce privlače duge noge, tako da se i u ovom slučaju dokazuje da svaka ljubav košta,  želju da nam noge izgledaju što duže i da budemo privlačne plaćamo bolom.

Još od kako je Salvatore Feragamo pedesetih godina  prošlog veka od ženskih cipela napravio umetnost i u modu uveo visoke potpetice, one ne izlaze iz mode. Iako znamo da je optimalna visina potpetice 5 centimetara, sklone smo da izaberemo cipele sa mnogo višom potpeticom pa nam to mnoge događaje pretvori u pravu noćnu moru. Setite se koliko puta ste jedva čekale da napustite neko mesto samo zbog bola u stopalima, i koliko puta ste obećavale same sebi da te cipele nikada više nećete obuti.

Prilikom nošenja visokih potpetica dolazi do pritiska na poprečni luk stopala a zbog toga se javljaju, pored bola u stopalima, bol dužinom cele noge, bol u leđima, horničan umor nogu, proširene vene, istezanje ligamenata, a lekari kažu da može doći i do problema sa unutrašnjim organima mada će retko koja žena poverovati da to može biti posledica nošenja visokih potpetica.

Zbog toga se preporučuje da visina potpetice cipela u kojima provodimo sate i sate na poslu, ili u gradu, bude od 2,5 do 5 centimetara u kojima noga, nažalost, neće izgledati elegantno kao u cipelama sa visokom potpeticom.

Na svim ostalim događajima koji zahtevaju da budete elegantne možete sebi priuštiti nošenje cipela sa potpeticom višom od 6 centimetara pa do beskonačno, koliko možete da zakrivite stopalo, ali kako lekari preporučuju, nikako više od 2, 3 sata i ne više od 3 puta nedeljno.

Ukoliko previše opterećujete stopalo, jednog trenutka ćete morati da sednete a onda ni vaša elegancija ni vaše duge noge više ne dolaze do izražaja.

Nađite pravu meru. Ili trpite. Posledice se oste tek kasnije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *