Home / Kafa sa tetkom / Rađanje savremene žene – večni sjaj Odri Hepbern

Rađanje savremene žene – večni sjaj Odri Hepbern

Kažu da se savremena žena rodila kad je Odri Hepbern, 1960. godine, odevena u dugu crnu haljinu, sa pecivom u jednoj i kafom u drugoj ruci, posle noćnog provoda, prišla izlogu prodavnice nakita Tifani, na Petoj aveniji u Njujorku.

Posle godinu dana 21. decembra 1961. godine svetlo dana je ugledao film „Doručak kod Tifanija u režiji Blejka Edvardsa u kome je Odri Hepbern igrala glavnu ulogu. Od tog trenutka, Odri je postala merilo elegancije, a ovaj film je u modu uveo novu kategoriju – nekonvencionalnu visoku modu. Odri je u ovom filmu, sa naočarima za sunce, crnom haljinom, biserima oko vrata i dugom muštiklom, pokazala da žena uvek može biti šik bez obzira koliko novca ima. Pokazala je da glamur može biti praktičan i da nije rezervisan za visoku klasu.

Film „Doručak kod Tifanija“ snimljen je po romanu Trumana Kapotea i kažu da su se u to vreme autori filma „kockali“ sa izborom Odri za glavnu glumicu jer je bila previše „ravna“ daleko od modela glavnih glumica kakve su tada bile u modi.

Ove godine kada se obeležava pedeset godina filma „Doručak kod Tifanija“, modni kritičari i stilisti se bave time koja poznata  žena može zameniti Odri i biti proglašena simbolom elegancije i prefinjenosti. Kažu da je najbliža tome Kejt Midlton, supruga princa Vilijama.

Iako je tvorac male crne haljine Koko Šanel koja je dizajnirala da bude jednostavna, da može biti svih dužina, da ne bude mnogo skupa i da pristaje svim ženama, asoijacija na malu crnu haljinu je u stvari Odri Hepbern. Neki delovi garderobe i detalja koje je nosila u filmu „Doručak kod Tifanija“, kao što su kapri pantalone, crna rolka, baletanke, crna haljina, svileni šal, biseri i, šešir su i danas simbol elegancije, a stil „Odri Hepbern“ je i dalje je inspiracija za modne dizajnere

Garderobu za ovaj kultni film birala je sama Odri u saradnjisa  keatorom Živanšijem koji je oblačio gotovo u svim filmovima, koga je nazivala „kreatorom ličnosti“ a ne običnim kreatorom.

Privatno, Odri je najčešće nosila farmerke ili kapri pantalone u kombinaciji sa rolkom, isto ono što njena junakinja iz filma, Holi, nosi dok peva čuvenu pesmu „Moon River“, a kada je izlazila ostajala je verna Živanšiju i njegovim jednostavnim i elegantnim linijama

Crna Živanšijeva haljina sa plakata koji su najavljivali film „Doručak kod Tifanija“ koji je proglašen jednim od sto najboljih plakata u istoriji filma, prodata je 2006. godine na na aukciji kuće Kristi za 807.000 dolara.

I danas, pedeset godina od premijere filma, film je jednako aktuelan i popularan, naročito zbog toga što se današnje devojke identifikuju sa  glavnom junakinjom Holi jer imaju iste dileme kao i ona – da li treba žrtvovati sopstvenu nezavisnost zbog ljubavi, da li se predati ili ostati slobodna…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*