Home / Kafa sa tetkom / Pindžur
Pindžur

Pindžur

Potrebno:

25 kg crvene paprike

12 kg paradajza

veza celera

veza peršuna

3 glavice belog luka

3 – 4 ljute papričice

2 dcl ulja

2 kašike esencije

2 konzervansa

so.

Priprema:

Pepriku ispeći, oljuštiti i ostaviti da se ocediti. Kad se dobro ocedi samleti na vodenici za meso, dodati ulje i pržiti na laganoj vatri. Paradajz takođe samleti na vodenici za mesi i kuvati posebno, dok ne ispari voda,  a zatim sjediniti sa paprikom. Celer, prešun, beli luk i ljute papričice takođe samleti na vodenici na meso ili isitniti u blenderu i ubaciti u papriku pred kraj, da bi se sačuvali ukusi, nekih 5 minuta pre nego što ćete skloniti sa vatre.  Odmah dodati so, po ukusu, konzervans i esenciju. Odmah sipati u tegle koje ste prethodno zagrejali da ne bi popucale. Ostaviti da se ohladi a zatim zatvoriti tegle.

Napomena: Sve sastojke za pindžur možete seckati na kockice umesto da ih meljete, zavisi od toga kako volite, ovakav pindćur će izgledom podsećati na ajvar, ali vodite računa da ga ne upržite kao ajvar, treba da ostane malo tečniji.

Tegle možete grejati u rerni ili ih staviti u veliki pleh u koji ćete naliti malo vode i držati na špretu dok spremate pindžur, dovoljno će se zagrejati.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*